DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap közel hatéves működése alatt összesen 65 mozifilm gyártását támogatta eddig, egy-egy mű esetében akár milliárdos ráfordítással. Ugyanakkor egyetlen, a magyar történelem dicső időszakát feldolgozó mozifilm gyártását sem támogatta, az ilyen témájú forgatókönyv-pályázatokat indoklás nélkül rendre visszautasította.
Az Andy Vajna-féle állami filmgyártás nem hajlandó a magyarság gazdag történelmét feldolgozó, illő állami ráfordítással bíró filmeket támogatni. Pedig erre a trendre számos nemzetközi példát láthatunk. Az elmúlt években Európa-szerte sorra készültek el, illetve készülnek a mai napig a grandiózus történelmi filmeposzok, a franciáknál, a törököknél, a lengyeleknél, az oroszoknál és a svédeknél is. Ebből a nemzetközi folyamatból az Andy Vajna vezérelte magyar filmvilág teljes mértékben kivonta magát. A hagyományosan nagy nézősereget vonzó történelmi filmek helyett a Filmalap által támogatott alkotások döntő többségét a közönség érdektelensége, így hatalmas anyagi bukás kíséri.
Példaként hozhatom a „Veszettek” című filmet, amely közel egymilliárd forintból készült el, de csak kevesebb, mint tízezer néző volt rá kíváncsi. Szemléletes, hogy a műre elpazarolt közpénz csak akkor térült volna meg, ha minden néző százezer forintot hagyott volna a mozipénztárnál.
Ugyanúgy csúfosan megbukott a 210 millió forint közpénzt felemésztő „Parkoló” című alkotás a maga háromezer nézőjével, és egy erős hasonlattal élve a szintén csak néhány háztömbnyi embert megmozgató „Hajnali láz” is, amire 320 milliót dobott ki az ablakon a Filmalap. Még nagyon sok példát mondhatnék, hiszen a 65 mű közül csak négy olyat találunk, amely a költségvetésének legalább a harmadát visszahozta.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mikor lesz a kormány kultúrpolitikájának része a jogosan elvárt nemzeti történelmi témáink filmes megjelenítése. Ugye, nem szándékosan szabotálja a Filmalap a nemzeti tematikájú filmek gyártását? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me