DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Jelen törvényjavaslat módosítási javaslatai az atomenergiáról, a távhőszolgáltatásról, a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint az energiahatékonyságról szóló törvények kisebb terjedelmű, valamint több esetben pontosító jellegű módosítására irányulnak. Mivel a felsorolt törvények mindegyike az energetika tárgykörébe tartozik, indokolt volt azokat egy törvényjavaslatban módosításra előterjeszteni. Engedjék meg, hogy a továbbiakban röviden összefoglaljam a törvényjavaslat legfontosabb elemeit az egyes energetikai szakterületeken.
Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. számú törvény módosítására vonatkozó javaslat a radioaktívhulladék-tároló létesítmények és az atomerőművi kiégett üzemanyag átmeneti tárolója vonatkozásában módosítja a felügyeleti díj mértékére vonatkozó rendelkezéseket. A hatályba lépő módosítással a rendszer kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik azáltal, hogy a jogszabály az egyes tárolólétesítmények vonatkozásában, valamint a felügyeleti tevékenység ellátásával összefüggő feladatokra tekintettel egy összegben határozza meg a radioaktív-hulladék-tároló létesítmények vonatkozásában a felügyeleti díj mértékét.
A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény módosításával egységessé válik a távhőtermelő és hőszolgáltató létesítményekre vonatkozó szabályozás a törvény hatályának pontosítása révén akként, hogy a jövőben csak a saját felhasználási célra hőt termelő létesítmények nem tartoznak a távhőágazati szabályozás hatálya alá.
Szintén pontosításra kerül a távhő-engedé-lyezésre, valamint a távhőszolgáltatók közzétételi kötelezettségére vonatkozó szabályozás, kiegészülnek az épületrészenkénti mérésre vonatkozó előírások. Módosulnak a nyereségkorlát szabályai, tekintettel arra, hogy a vonatkozó részletszabályokat miniszteri rendelet tartalmazza.
Mindezeken túl szükséges a távhőár-szabályozáshoz kapcsolódó szabályok módosítása a gázév kezdetének július 1-jéről október 1-jére történő módosulásával való összhang megteremtése érdekében.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. számú törvény kiegészül az elektromos gépjárművekre vonatkozó szabályozás pontosításával, valamint módosul a villamosenergia-nagy-keres-ke-delmi piacokon a jelentős piaci erővel rendelkező engedélyesre és a végső menedékesre vonatkozó szabályozás.
A törvényjavaslat negyedik pillérét a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényt érintő módosítások képezik. A javaslat értelmében a módosítás hatálybalépésével lehetőség nyílik a piaci körülményeknek megfelelő kötelezettség megállapítására a jelentős piaci erővel rendelkező engedélyes számára. A javaslat a vonatkozó európai uniós előírásokkal összhangban egyértelműsíti a rendszerüzemeltetők tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, valamint megteremti a lehetőséget a tárolói engedélyesnél rendelkezésre álló, elkülönítetten nyilvántartott, de nem értékesíthető, mobilgázzá átminősített párnagázkészlet felhasználására.
A törvényjavaslat utolsó pilléreként szeretném kiemelni az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosítását, amelynek célja, hogy az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai átültetése tárgyában indított kötelezettségszegési eljárás egyik pontjának való megfelelés biztosítása érdekében megteremtse a hazai energetikai szabályozásban a távfűtési szolgáltatás kereteit.
Tisztelt Országgyűlés! Tehát, ahogy a bevezetőben is említettem, a bemutatott törvényjavaslat az energetikai ágazati jogszabályok kisebb terjedelmű, túlnyomórészt pontosító, illetve technikai jellegű módosításait tartalmazza, amelyek elfogadása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán szükséges. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/10538. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me