DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Részletesen megismerhettük ennek az úgynevezett salátatörvénynek a törvénymódosítási javaslatait, úgyhogy én nem kívánom ezt most még egyszer ismertetni, a Szocialista Párt frakciójának észrevételeit és álláspontját szeretném megosztani önökkel.
Az első ilyen a távhőszektort érintő változások, amelyek az ágazat központosított szabályozásának erősítését és jelentős tulajdonosi változásokat vetítenek előre, ezért ezt a részét nem tudjuk támogatni a javaslatnak.
Kiemelendő, hogy az egyes árszabályozási kereteket kijelölő szabályok törvényi szintről rendeleti szintre kerülnek, továbbá, ami a legfőbb kifogásunk a javaslattal kapcsolatban, hogy a helyi önkormányzatok nem véleményezhetik a területüket érintő árszabályozási javaslatokat annak ellenére, hogy több önkormányzat maga a tulajdonosa a távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak. Mindez a szabályozás és az intézkedések átláthatóságát csökkenti, ugyanakkor még erősebb lehetőséget adhat a kormányzatnak a települési távhőárak kézivezérelt meghatározására.
A második észrevétel a villamosenergia-szektort érintő változásokkal kapcsolatos, amelyben álláspontunk szerint nincs magyarázat arra, hogy a Magyar Villamos Művek Partner Zrt. miért csak energiát lesz köteles aukción értékesíteni, kapacitásértékesítésre ez a kötelezettség a jövőben miért nem terjed ki erre az állami vállalatra. A változás nem segíti a piaci verseny élénkítését, csak egyedi könnyebbséget ad egy domináns piaci helyzetben lévő állami cégnek.
A harmadik észrevétel a földgázpiaci változásokkal kapcsolatos, amelyben kiemelendő, hogy a Főgáz Zrt. részére biztosított könnyítések álláspontunk szerint csökkentik az ellátásbiztonság magas színvonalát, tekintettel arra, hogy a Főgáz Zrt. úgy is eleget tehet az egyetemes szolgáltatási kötelezettségeinek, ha egyelőre nincs forrásszerződése 2018. szeptember 30-a utáni időszakra.
A negyedik észrevétel az E.ON-tól megvásárolt földgáztárolókban mobilgázzá átminősített 120 millió köbméter párnagáz értékesítésével kapcsolatos, amely azt mutatja, hogy a kormányzat ahelyett, hogy a 300 milliárd forintért megvásárolt tárolókat a jelenleg rendkívül olcsó földgázzal töltené fel, most a tárolók működőképességét biztosító gázkészletet kívánja értékesíteni. Ennek álláspontom szerint akkor lehet értelme, ha a kormány valamely tárolót, például a hajdúszoboszlóit szeretné bezárni; tehát nem látjuk értelmét, hogy miért kívánja ezt a mennyiséget értékesíteni.
Ami pedig hiányzik ebből a salátatörvényből, az az általam is korábban sokat hangoztatott energiaár-csökkentés, amelyet, azt gondolom, már felesleges megindokolnom és felesleges vitatkozni is róla, mert már mindenki leírta azt, szakértők, sőt már kormánypárti politikusok is elismerték, maga Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy a nemzetközi piacokon kialakult energiaár indokolná a magyarországi energiaárak csökkentését. Itt az előző vitában államtitkár úr említette a 2010-es rezsicsökkentést, ami - csak szeretnénk neki jelezni - 2012-ben valósult meg, tehát 2010-ben még nem volt rezsicsökkentés.
De éppen ellenkező javaslattal éltem már talán harmadik vagy negyedik alkalommal, hogy kihasználva azt, hogy az energiaárak több mint 50 százalékkal csökkentek, még az orosz földgáz ára is minimum 40 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, lenne lehetőség a lakossági árak csökkentésére, ahogy a javaslatomban megfogalmaztam, átlagfogyasztásig 20 százalék gázárcsökkentés, 10-10 százalék elektromosáram- és távhőár-csökkentés valósulhatna meg. Ehelyett halljuk és olvassuk, hogy egy állami tulajdonban lévő gazdasági társaság gyűjtögeti ezt a pénzt, nem tudjuk még, pontosan milyen célra.
(18.20)
Könnyen elképzelhető, hogy a jövő évben, amikor már választásra felkészülő év lesz, akkor tesz majd javaslatot a Fidesz-kormány az újabb árcsökkentésre. De szeretném hangsúlyozni, hogy most is meg lehetne tenni, tehát most már ez veszteségként jelenik meg a magyar háztartásoknál, hiszen többet fizetnek az energiáért, mint amennyibe az kerül. Ezenkívül pedig szeretném újra az igazságosság szempontját kiemelni, hogy átlagfogyasztásig járjon a kedvezmény, ne pedig mindenkinek, például a nagyfogyasztóknak, akik az uszodájukat vagy szaunájukat fűtik ilyen energiahordozóval.
Éppen ezek miatt a kifogások miatt - a négy észrevétel miatt és hogy mi hiányzik belőle - nem tudjuk támogatni a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me