FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő törvényjavaslat célja - ahogy azt államtitkár úr is említette - az energetikai ágazati jogszabályok kisebb terjedelmű, túlnyomórészt pontosító, technikai jellegű módosítása. Államtitkár úr már részletesen ismertette a törvényjavaslat tartalmi elemeit, így engedjék meg, hogy ezek közül az egyes törvények vonatkozásában néhány fontosabb elemet kiemeljek.
Az atomenergiáról szóló törvényt, az 1996. évi CXVI. törvényt érintő javaslat a felügyeleti díj mértékére vonatkozó meglévő rendelkezések módosítására irányul. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által az Országos Atomenergia Hivatal részére fizetendő és a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot terhelő felügyeleti díj mértékét a jelenleg hatályos szabályozás alapján az átmeneti vagy végleges tárolóban elhelyezett radioaktív hulladék mennyisége határozza meg.
Ugyanakkor a felügyeleti tevékenység ellátásának gyakorlati tapasztalatai alapján szükségtelen az elhelyezett hulladék mennyiségéhez kötni a felügyeleti díj mértékét, hiszen e tevékenység ellátása a tárolólétesítményekhez köthető. Ezért a módosítás szerint a felügyeleti díj az egyes tárolólétesítmények vonatkozásában összegszerűen kerül meghatározásra annak érdekében, hogy a díj mértéke megfelelően szolgálja a tevékenység ellátásával összefüggő feladatok finanszírozását.
A javaslatnak a távhőszolgáltatásról szóló törvény, a 2005. évi XVIII. törvény módosítására irányuló rendelkezései közül fontos megemlíteni a távhőár-szabályozási szabályok módosítását. A gázév kezdetének július 1-jéről október 1-jére történő módosulásához kapcsolódóan ugyanis - a távhő hatósági árszabályozása működtetése érdekében - szükséges annak előírása, hogy a földgáztüzelésen alapuló hőtermelési technológiát alkalmazó távhőtermelők és távhőszolgáltatók továbbra is kötelesek minden év július 1-jéig megkötni a földgázbeszerzési szerződéseiket.
A villamos energiáról szóló törvény, a 2007. évi LXXXVI. törvény módosítására irányuló javaslat tekintetében elsőként az elektromos gépjárművekre vonatkozó szabályozás pontosítását, továbbá a végső menedékesre vonatkozó szabályozás módosítását emelném ki.
A javaslattal egyértelműsítésre kerül, hogy végső menedékes kijelölése esetén speciális szabályok alkalmazhatók a mérés és elszámolás tekintetében, valamint az is, hogy ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a végsőmenedékes-szolgáltatás időtartama alatt nem köt villa-mos-energia-vásárlási szerződést, akkor a szerződés a végső-menedékes-szolgáltatás időtartamát követő nappal a törvény erejénél fogva létrejön a területileg illetékes egyetemes szolgáltatóval.
A földgázellátásról szóló törvénynek, a 2008. évi XL. törvénynek a törvényjavaslat szerinti módosítása révén egyebek között lehetőség nyílik a tárolói engedélyesnél rendelkezésre álló, mobilgázzá átminősített párnagázkészlet felhasználására. A törvény már 2013 óta elvi lehetőséget biztosított ezen földgázkészlet földgáztároló általi értékesítésére. A módosítás pusztán ezen értékesítés részletszabályait teremti meg azzal, hogy a tároló az ebből saját és technológiai célra fel nem használt földgázt könyv szerinti értéken köteles értékesíteni az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítására, azaz végső soron a lakosság ellátása és a rezsicsökkentések fenntartása érdekében. A tároló ezen készletet csak abban az esetben értékesítheti szabadon, ha az az egyetemes szolgáltatási célra nem került igénybevételre.
Végül az energiahatékonyságról szóló törvény, a 2015. évi LVII. törvény módosításával a hazai energetikai szabályozásban is szükséges megteremteni a távfűtési szolgáltatásra vonatkozó alapvető előírásokat.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt időszak jogalkalmazási tapasztalataira, valamint az energiahatékonyságról szóló törvény esetében európai uniós kötelezettségre is tekintettel tehát az említett energetikai tárgyú törvények vonatkozásában több kisebb terjedelmű, de a hazai energiaszabályozás egyes eseteiben kiemelt jelentőséggel bíró módosítás vált szükségessé.
A Kereszténydemokrata Néppárt a törvényjavaslatot támogatja, s erre kérem tisztelettel a képviselőtársaimat, hogy a kormány által benyújtott T/10538. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me