KEPLI LAJOS,

Full text search

KEPLI LAJOS,
KEPLI LAJOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Megpróbálom három mondatban összefoglalni, hogy miért fogunk tartózkodni a törvényjavaslat szavazásánál, ugyanis vannak számunkra támogatható és vannak kevésbé támogatható vagy nem támogatható elemei is ennek a javaslatnak.
Ami támogatható, az a Központi Nukleáris Pénzügyi Alappal kapcsolatban a radioaktív hulladéktárolók felügyeleti díjával kapcsolatos szabályozás, ami által várhatóan, ahogy azt államtitkár úr is megerősítette, csökkenni fog a villamos energia előállításának önköltségi ára a Paksi Atomerőműben, ami talán majd további villamosáramár-csökkenést is lehetővé tesz a későbbiekben, nagyon reméljük, illetve hogy a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban lévő befizetések is tovább nőnek majd, hiszen ezekre az összegekre szükség lesz még akár a Paksi Atomerőmű üzemidejének lejártakor, a Paksi Atomerőmű I-IV. blokkjainak üzemideje lejárta után, illetve más egyéb célokra is. Tehát mindenképpen az is egy szempont, hogy ne csökkenjenek ezek az összegek a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban.
Ami kevésbé támogatható, az a távhőszektorral kapcsolatos elképzelések. A múltkor a Gazdasági bizottság Energetikai albizottságának ülésén egy teljes albizottsági ülés foglalkozott a távhőszektor kérdésével.
Ott feltettem a kérdést államtitkár úrnak, illetve Németh Lászlóné államtitkár asszonynak, hogy ezek a központosítási törekvések, amelyek a távhőszektorral kapcsolatban a kormány elképzelései között élnek, akkor is megvalósulnak-e, amennyiben a távhőszektor jelenleg is zajló auditja olyan eredményre vezetne, hogy ez nem célszerű vagy nem észszerű ennek a központosítási törekvésnek a megvalósítása és nem gazdaságos.
Erre azt a választ kaptam, hogy igazából ez ettől függetlenül valószínűleg meg fog valósulni, legalábbis én Németh Lászlóné államtitkár asszony válaszát így értelmeztem. Az, hogy az önkormányzatok, akik valóban sok esetben tulajdonosai, többségi tulajdonosai ezeknek a távhőszolgáltató társaságoknak, a ráhatása akár az árképzésre csökken, az valóban nem egy pozitív és támogatható folyamat a részünkről.
A másik pedig, ami valóban a Jobbik álláspontja szerint sem teljesen érthető, hogy miért van szükség a gáztározókban a stratégiai gázkészletek párnagázból ipari gázzá átminősített készleteinek értékesítésére. Ugye, a tároló megfelelő és hatékony működését szolgálják ezek az úgynevezett párnagázkészletek, és nyilván ezek egy olcsó és hozzáférhető gázkészletet jelentenek, tehát a rezsicsökkentésnek nevezett intézkedés fenntartása szempontjából az kedvező a kormány részéről, ha egy rendelettel ezeket egyszerűen átminősíti ipari gázzá és értékesíti, felhasználja, és a lakosság felé történő értékesítésről, illetve a szolgáltató felé történő értékesítésről rendelkezik, azonban ezek a tárolók véleményünk szerint nem megfelelő kihasználtsággal működnek.
Támogattuk annak idején az állami tulajdonba történő visszaszerzését, azonban mi azt szeretnénk, ha valódi funkciójukat ellátnák, és valóban olyan stratégiai tározókként működnének, és olyan gázmennyiséggel, gázkészlettel üzemelnének, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország ellátásbiztonsága mindenkor garantálva legyen a nemzetközi helyzettől és a gázvezetékek üzemelésétől, állapotától függetlenül.
Úgyhogy nagyjából ezek azok a szempontok, amelyek inkább ellene szólnak, illetve az elején elmondtam, hogy mi az, ami inkább mellette; illetve a többi, amiről most nem emeltem külön szót, szintén a támogatható kategóriába tartozik.
Összességében jelen álláspontunk szerint egy tartózkodás lesz a zárószavazáson az álláspontunk. Államtitkár úr a zárszóban esetleg még meggyőzhet minket ennek ellenkezőjéről, de jelen pillanatban szakmai szempontból mi ezt így gondoljuk, és politikai szempontból is ezt tartjuk követendőnek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me