KEPLI LAJOS,

Full text search

KEPLI LAJOS,
KEPLI LAJOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Én se leszek hosszabb, mint Tóth Bertalan képviselőtársam. Alapvetően kettős érzéseink vannak ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban, hiszen a törvényjavaslat célja, hogy az európai uniós kötelezettségszegési eljárás nyomán megfeleltesse a hazai jogalkotást teljes egészében az Unió harmadik energiacsomagjának.
Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban az energiapolitika továbbra is tagállami hatáskör, igyekszik az Unió egy úgynevezett energiauniót megvalósítani, és látjuk, hogy ez nagyon nehézkes, nagyon problémás, hiszen a tagállamok, egyes tagállamcsoportok érdekei alapvetően eltérőek energetikai szempontból.
Hozzáteszem, hogy ezt nagyon pozitív dolognak tartjuk, és szeretnénk, ha így is maradna, hogy alapvetően az energiapolitika meghatározása tagállami hatáskörben maradjon legalább a tekintetben, hogy hogyan állítja össze egy EU-ország a saját energiamixét, milyen energiaforrásokból kívánja biztosítani saját energiaellátását, illetve hogyan próbálja meg csökkenteni országának energiafüggőségét. Nem volna célravezető, ha ebben a tekintetben is egy uniós hatáskör érvényesülne, illetve a nemzeti, tagállami hatáskör átszállna az Európai Unióra; ezt mint egy nemzeti pártnak a képviselője teljesen egyértelműen kijelenthetem.
Azonban annak érdekében, hogy az energiapiaci szabályozások jobban megfeleljenek jelen pillanatban az Európai Unióban érvényben lévő szabályozásoknak, akkor tudjuk támogatni ezeket a rendelkezéseket, ha ezek a magyar fogyasztóknak is, a magyar lakosságnak is megfelelnek, az ő érdekeiknek is megfelelnek, és ebben az esetben olyan előírásokról, olyan jogszabály-módosításokról van szó ebben a törvényjavaslatban, amelyek hatékonyabbá tehetik és akár fogyasztóbarátabbá is tehetik a hazai energiapiacot. Így a kétharmados döntést igénylő részét a törvényjavaslatnak is támogatni fogjuk, illetve ezzel együtt valószínűleg a teljes törvényjavaslatot.
Valóban volt egy ilyen az ötpárti egyeztetésen, elhangzott egy ilyen kitétel, miszerint még teljes egészében az Európai Unió harmadik energiacsomagjának nem felel meg ezzel a módosítással sem a jogszabálytervezet, minket ez azonban nem befolyásol olyan szempontból a döntésünkben, hogy a jelen törvényjavaslat támogatásakor csak azt nézzük, hogy ebben a törvényjavaslatban mi foglaltatik benne.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Nagyon sok mindenről lehetne beszélni ennek kapcsán, hiszen a kötelezettségszegési eljárás a határkeresztező kapacitásokhoz való hozzáféréstől az árszabályozáson keresztül több más tényezőig sok mindenre kitért, de én azt gondolom, nem cél, hogy ezekről most részleteiben beszéljünk, hiszen a közelmúltban több olyan törvényjavaslat volt a parlament előtt, amelyek során ezeket részletesen megvitattuk, így most én sem kívánok újból ezekbe a témákba mélyebben belemenni, és lesz is még egyébként a közeljövőben is több energetikai tárgyú törvényjavaslat. Azt gondolom, most az a cél, hogy minél nagyobb arányú parlamenti támogatással a minősített többséget igénylő rendelkezéseket elfogadjuk, és a törvényjavaslatainkat nemcsak az Európai Unió által kértekhez, hanem a hazai fogyasztók igényeihez is megpróbáljuk minél jobban hozzáigazítani, -idomítani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me