FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az ötéves AKG az egyik legnagyobb intézkedése a vidékfejlesztési programnak, amelynek keretében mintegy 210 milliárd forint forrásra pályázhattak a gazdálkodók. A program célja a környezet állapotának megőrzése és javítása, amelynek érdekében a termelőknek többletkötelezettséget kell vállalniuk, cserébe pedig plusztámogatásokat kaphatnak.
A pályázatok nyerteseinek kihirdetése megkezdődött, azonban a termelők között óriási a felháborodás. Számos panaszt kaptam én is a választókerületemből, de a probléma országos méretű. Ennek oka, hogy valamilyen ismeretlen okból új pontozási tematika született, így a gazdálkodók azzal szembesülhettek, hogy az MVH minden második kérelmezőt elutasított; még azokat is, akik az ezt megelőző években mindig nyertek, így most sem volt okuk kételkedni abban, hogy ugyanazért a becsületes munkáért most ugyanaz a támogatás fog nekik járni. Ahogy ez ismert, a Miniszterelnökség határozta meg azokat a ponthatárokat, amelyek alapján eldőlt, kik kaphatnak támogatásokat. Csak sajnos ez teljesen igazságtalanul történt. Gyakorlatilag az AKG-s pályázatok nyerteseit is irányított pontozással választották ki, figyelmen kívül hagyva a kézimunkaerő-igényes ágazatokat. A pontozási táblázat szerint az egyes tematikus elő-íráscsoportokban különböző nagyságú össz-pont-számokat lehetett elérni. Ennek megfelelően például a Kunságon a beadott igények szinte mindegyikét elutasították, különösen a szőlő-gyü-mölcs ágazatban, de ugyanígy meg lehetne említeni a tehenészeteket, a vágómarhásokat vagy a juhtartókat is. Az irányított pontozás kedvezményezettjei pedig természetesen a kormányhoz közel álló szántóterületek tulajdonosai, akik sok szempontból semmilyen feltételnek nem feleltek meg.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem, miért nem jutott támogatáshoz több mint 10 ezer gazdálkodó az agrár-környezetgazdálkodási program keretében. Felülvizsgálják-e az AKG-s pályázatokkal kapcsolatos döntéseket? Kérdezem továbbá, hogy rendelkezésre áll-e olyan kimutatás, amelyből megtudhatja a közvélemény a pályázók és a nyertesek számát, az igényelt és jóváhagyott területnagyságokat és összegeket tematikus előíráscsoportonként. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me