LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm, elnök úr. Természetesen minden kimutatás rendelkezésre áll, és ezek a kimutatások egyértelműen cáfolják a képviselőtársam kérdéseiben megfogalmazott állításokat. Először is, 8700 olyan gazdálkodó van, aki az AKG-ban nem nyert, és ennek az az egyszerű oka, hogy a meghirdetett 158 milliárd forintra 450 milliárd forintnyi igény érkezett. 450, illetve 455 milliárd forintos igényt egy 158 milliárdos keretből nem tudunk kielégíteni, tehát teljesen természetes dolog az, hogy vannak vesztesek.
A veszteseknek két csoportja van, ami, úgy gondolom, külön figyelmet érdemel: az állattenyésztéssel foglalkozó vesztesek és a gyümölcs-szőlő ültetvényesek. Azon dolgozunk, hogy kereteket létesítsünk még ezeknek a veszteseknek a kártalanítására, illetve újabb pályázatok meghatározására. De ezt a végére szánnám. A mondandóm lényege az, hogy 9500 gazdálkodó jelenti a nyertesek számát az AKG esetében. Az AKG-ban 441 ezer hektár az a területnagyság, amit támogatunk, ehhez jön még az ökológiai gazdálkodás, ahol 2200 ügyfélből 133 ezer hektáron 99 százalékát támogattuk a pályázóknak. Az AKG-nál a nyertes arány több mint 50 százalék fölött van.
Azt is szeretném elmondani, hogy a pályázati feltételek teljes egészében nyilvánosak voltak, 2015. október 7. óta hozzáférhetőek voltak. Sőt, társadalmi konzultáció is zajlott több esetben is a pályázati feltételek meglétéről. A pontozás objektív volt, ezért, miután, még ha akarnánk se tudnánk megváltoztatni, nem is javaslom azt, hogy egy objektív pontozási rendszerbe akár a törvényhozó hatalom, akár a végrehajtó hatalom belenyúljon. Nincs igaza képviselő úrnak, tekintettel arra, hogy a magasabb munkaigény, például az állattartás és más szempontok is igazságosan voltak bírálva a kiírásban. Abban azonban igaza van, hogy a szántó győzelmi aránya nőtt. 2007 és ’13 között a szántóterületek 80 százaléka vesztes volt az AKG-ban, most a szántóra pályázók 50 százaléka nyert. És még mindig több a gyep- és az ültetvénynyertes, mint a szántó, teszem hozzá. Készek vagyunk keretet nyitni az ültetvényesek és az állattartók tekintetében, erről folynak egyeztetések jelen pillanatban. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me