DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egyértelműen sikeres az első szakasznak a munkája a köznevelési kerekasztal esetében, hiszen meg-teremtette annak a lehetőségét, megerősítette annak az alapjait, hogy a magyar fiatalok egy XXI. századi környezetben tanuljanak, egy olyan modern tudást kapjanak, és a pedagógusok egy olyan, állandóan változó körülményekhez igazodó továbbképzési rendszerben vegyenek részt, amely a gyermekek érdekét szolgálja, ami pontosan azt szolgálja, hogy minél többekhez jusson el ugyanolyan szintű tudás. Ne csak a budapesti vagy nagy településeken levő elit iskolába járó gyermekek számíthassanak arra, hogy biztos tudást szereznek, ami a jövőben a boldogulásukat segíti, hanem ez Magyarországon kisebb településeken és hátrányosabb helyzetű településeken is mindenkinek biztosított legyen; korszerűbb tudás, modernebb eszközökkel, XXI. századi modellben.
Három-négy dolgot említett ön, hadd cáfoljam azokat egyenként. Egyrészről azt mondta, hogy a kormány nem tudja egy asztalhoz ültetni az ágazat szereplőit. Mondjon egy olyan szereplőt, tisztelt képviselő úr, akit nem hívott el a kormány a köznevelési kerekasztalhoz! Akár szülői szervezet, diákszervezet, pedagógusszervezet, szakszervezet, kar, tovább-képzés-sel foglalkozó felsőoktatási intézmények, tudományos élet képviselői, munkaadók képviselői - mindenkit meghívott a kormány. Mondjon a viszonválaszában egy olyan szervezetet, akit nem hívtunk el! Hogy nem jöttek el, mert kétségbe akarták vonni a saját távollétükkel a legitimitását a kerekasztalnak? Ez egy más politikai csata, de a kormányzat mindenkit elhívott az elmúlt hónapokban.
A kerekasztal feje fölött születtek a döntések. Ma is ülésezik a köznevelési kerekasztal, pontosan azért, hogy minden döntésben a többféle modellből egyik vagy másik mellett letegye a voksát, és azt támogassa a kormányzat felé.
Most ön azt mondja, 200 milliárd forint hiányzik a köznevelés rendszeréből. Pár hónappal ezelőtt azt mondták, hogy 100 milliárd forint hiányzik, a jövő évi költségvetés 100 milliárd forintos többlettel számol, most hirtelen önök még 100 milliárdot követelnek a köznevelésnek. Úgy látszik, önök mindig még 100 milliárddal többet adnának. (Ikotity István: Ez igaz.) Mi is szívesen adnánk akár 300 milliárddal is többet, csak ön is tudja, hogy vannak a költségvetésnek bizonyos keretei, de a fejlődés, a növekedés folyamatos.
Innen fogom folytatni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me