DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Jelenleg 69 kiadó tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken, és összesen 3546-féle tankönyv közül lehet választani. Nem tudom, tudja-e, hogy ebből a 3546-ból mennyi az állami tankönyv. Körülbelül az egyharmada, a másik kétharmada pedig nem állami tankönyv, ezekből lehet választani. Mindemellett pedig az iskoláknak az a költségkerete, amely rendelkezésre áll az egyes osztályos tankönyvcsomag megválasztásánál, érzékelhetően nőtt a tavalyi tanévről az idei tanévre. Különböző mértékűek az éves támogatások, amelyekből összeállíthatják a saját elképzelésük szerint a törvényi és a költségvetési kereteken belül az iskolák, pontosabban az osztályok a tankönyveiket. Az alacsonyabb évfolyamokon ez 6000 forint, a magasabb évfolyamokon 15 ezer forint; van olyan évfolyam is, ahol 3000 forintos az emelkedés az idei tanévben a tavalyi tanévhez képest. Azt ön is tudja, hogy míg tavaly 650 ezer, idén már 700 ezer tanuló kaphat ingyenesen tankönyvet, hiszen nemcsak az első négy, hanem már az első öt osztályban jár ingyenesen mindenki számára a tankönyv a magyar iskolákban.
Hogy valami tankönyv lehessen és meg is rendelhessék az osztály számára, lényegében három feltételnek kell megfelelni. Egyrészről az egész rendelésnek bele kell férnie a költségvetési keretbe, de az iskolának van egyébként lehetősége, hogy átcsoportosítson évfolyamok között a teljes tankönyvköltségvetéséből. A tankönyvvé nyilvánításra a kerettanterv-rendelet kihirdetését követően kellett hogy sor kerüljön, illetve az adott könyvnek szerepelnie kell a tankönyvjegyzékben. Ezeket pontosan meghatározzák a jogszabályok, az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló EMMI-rendelet, annak is a 30. § (5) bekezdése tartalmazza ezeket a követelményeket.
Aki ezek szerint rendelte meg a tankönyvét, az természetesen így is kerül kiszállításra. Aki ezen három feltétel közül valamelyiket nem teljesítette, ott nyilván lehet a módosításra törvényi kötelezettség. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me