IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Április végén jelent meg a hír, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ több esetben felülírta és megváltoztatta az iskolák szakmai munkaközösségei által a tankönyvjegyzéken szereplő könyvekből a költségkeretet nem meghaladóan összeállított és a szülők által már aláírt tankönyvrendeléseket.
A problémáról hozzánk is több jelzés érkezett, valószínűleg nem egyedi esetről van szó. A KLIK önkényes húzása azt jelenti, hogy az eleve szűkített tankönyvlista után egy újabb szűrőt alkalmaznak. Nemcsak adminisztratív, de hatalmi eszközökkel is korlátozzák a tankönyvválasztást. Most már a tankönyvjegyzéken szereplő, a tantervnek megfelelő vagy átdolgozott, újabb segédletekkel és tanmenettel ellátott könyveket is ki akarják szorítani az iskolákból. Az LMP álláspontja szerint az, hogy a KLIK felülírta a pedagógusok tankönyvrendelését, ismét bizonyítja, hogy káros a KLIK működése. Nemhogy feladatát nem tudja ellátni, súlyosan eladósodott, de még tudatosan korlátozza is a pedagógusok szabadságát. Ez ismét azt támasztja alá, hogy az iskolákat vissza kell adni az önkormányzatoknak, a települések jobb gazdái az intézményeknek. Az állami rendszer megbukott, az önkényes visszaéléseivel rosszat tesz a tanároknak, diákoknak egyaránt.
Tisztelt Államtitkár Úr! A tankönyvrendelés korlátozása a KLIK által számtalan kérdést vet fel. Miért korlátozzák tovább a korlátozott tankönyvválasztást? Ennyire nem bíznak a pedagógusokban? Milyen jogon korlátozza a KLIK a pedagógusok tankönyvrendelését? Hány esetben fordult elő mindez? Hogyan orvosolják a KLIK visszaélését, és korrigálják-e a hibákat? A válaszát előre is köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me