KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban leltünk rá arra a 99. §-ra, amely azt mondja ki, hogy a jövőben az állami tulajdonú energetikai cégek szerződései közérdekű adatként nem kérhetők majd ki. Természetesen - ahogy már megszokhattuk ezt a Fidesztől - nem nyíltan, egy törvényjavaslat formájában hozták ide, hanem belecsempészték a jövő évi költségvetést megalapozó törvénybe 99. §-ként, de ettől függetlenül a sajtóban is nagy visszhangot vert, és természetesen nekünk is feltűnt ez a törvényjavaslat.
Ismerve az előző időszak történéseit, a Magyar Nemzeti Banknál, illetve a Magyar Postánál hasonló intézkedések lettek törvényjavaslatba foglalva; ugyebár sem a Magyar Nemzeti Bank, sem a Posta szerződéseit nem lehet már közérdekű adatként kikérni és megismerni. Most az állami tulajdonú, köztulajdonban lévő energetikai cégek kerülnek sorra. Mi a célja ezzel a kormánynak? Miért akarják titkolni az energetikai cégek által megkötött szerződéseket? Itt is jó néhány botrányos eset látott napvilágot az elmúlt években. Talán ezeket akarják-e a jövőben elleplezni? Mi ezt nem tudjuk, mindenesetre mi kikértük az elmúlt tíz évre visszamenőleg valamennyi állami tulajdonú energetikai cég 5 millió forint értékhatárt meghaladó szerződéseit, amíg még erre lehetőségünk van. Ezt közérdekűadat-kikérésként a múlt héten megtettük. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a múltban ezekben a szerződésekben volt-e valami ellepleznivaló. Természetesen amennyiben igen, amennyiben ilyet találunk, akkor megtesszük a szükséges jogi lépéseket.
A jövőbeli ilyen szerződésekre vonatkozóan pedig erre már nem lesz lehetőségünk, ezért államtitkár urat kérdezem, hogy mi titkolnivalója van a kormányzatnak az energetikai cégek szerződéseiben. Ezen az úton akarják-e tovább lapátolni kifelé a közpénzt a saját, a miniszterelnök úr környezetébe tartozó vállalkozásoknak, vagy esetleg valami más áll a háttérben? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me