MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Nem először beszélünk erről a kérdéskörről, évtizedek óta jól működő gazdaságokat tettek tönkre a Hortobágyon. A kisemmizett gazdáknak és a sajtóvisszhangnak volt köszönhető, hogy végül is a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot rendelt el. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét mi, politikusok megtekinthettük ugyan korábban is, de a nyilvánosságra egy per kapcsán csak most derült fény.
Ma már tehát nyilvános a Kehi-jelentés, pedig önök tíz évre titkosítani akarták, erre is egyébként érdemes lenne választ adni, hogy egy demokráciában itt Európa közepén 2015-ben miért kellett volna tíz évet várni arra, hogy megismerhessük azt, hogy a közvagyont, mindannyiunk földjeit milyen feltételek mellett adták bérbe. Jellemző és agyrém tehát, hogy ehhez is per kellett. Néhány pályázatot azért ott visszavontak, azonban például a balhét a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójával akarták elvitetni, ez is tipikus fideszes megoldás, nagyon jellemző önökre.
A Kehi egyébként összevetette a pályázatban megadott adatokat a különböző állami intézményekben meglévő adatokkal, például az MVH számaival, és ebből kiderült, hogy 1072 pályázatból 1040 a valóságtól eltérő adatokat tartalmazott, azaz 97 százalékukban hibákat fedeztek fel, közöttük komoly hibákat, amely a csalás gyanúját is felvetette. Abszurd, de például a pályázatok valóságtartalmát nem ellenőrzi az a nemzeti park, amely a saját földjeit annak idején bérbe adta. Ez is számunkra elfogadhatatlan.
Kik vesztettek ezeken a pályázatokon? Jellemzően azok az állattartók, azok a családi gazdálkodók, akiket egyébként a kommunikációjukban folyamatosan támogatásukról biztattak.
(13.40)
Ezek olyan adatok és olyan tények, miniszter úr, ami felveti azt, hogy bizony egy országos átfogó vizsgálatra lenne szükség még most is, hogy ezeket a földeket eladták, hiszen korábban olyan bérleti feltételek mellett adták ezeket bérbe, melyek ellenőrzését elmulasztották, így a csalásokat gyakorlatilag az állam fedezte. Ezekre várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me