DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Képviselő úr, ön az imént többek között a 2016-os népszavazásról szólt. Azt gondolom, hogy minden népszavazás előtt érdemes feltennünk a kérdést, hogy miért is van szükség népszavazásra, és miért pont most van szükség népszavazásra. Ennek ebben az esetben két alapvető oka van: egyrészt Brüsszel felgyorsította az előkészületeket annak érdekében, hogy mihamarabb bevezesse a kényszerbetelepítés intézményét, ami egy állandósult mechanizmus lenne. Gyors döntést szeretnének, korábban letagadták, aztán mindenféle puha elnevezésekkel illették a javaslatot, de a lényeg ugyanaz, Brüsszel kényszerbetelepítést akar. Ez azt jelenti, hogy Brüsszelből mondanák meg, hogy az Európába érkező többmilliónyi bevándorló hol telepedjen le, felülírva gyakorlatilag a szabad mozgás alapelvét. Mindezt a tagállamok és az állampolgárok megkérdezése nélkül tenné. Csak hogy az arányokat érzékeltessük, csak a tavalyi évben másfél millió bevándorló érkezett Európába ellenőrizetlenül.
A másik ok, ami rendkívül időszerűvé teszi a népszavazást, az az, hogy Brüsszel korábban nem látott, korábban példátlan zsarolási manőverbe kezdett. Azzal fenyeget, hogy fejenként 78 millió forintos bírságot szab ki arra az esetre, ha egy tagállam elutasítaná a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre - ezt jó, ha rögzítjük - egymillió forint uniós forrás jut. Ez az arány 1:78 úgy, hogy a 78 milliós bírsághoz egy magyar embernek majd’ 40 évig kell dolgoznia.
(11.50)
Ez a zsarolás, azt gondoljuk, hogy felháborító, és teljesen ellentétes azokkal a demokratikus elvekkel, amelyekre az Unióban egyébként olyan sokszor hivatkoznak. Nem véletlen, hogy elutasította a javaslatot Csehország, Szlovákia és Lengyelország is. Sajnos, a baloldali pártok folyamatosan torpedózzák a népszavazást. Először a Kúrián támadták meg a kezdeményezést, aztán olyan kérdéseket szeretnének szerepeltetni a szavazólapon, illetve a referendum ívén, amelyekhez nem sikerült összegyűjteni az elegendő aláírást, aztán mindenféle jogászkodó manőverekkel támadnak.
A lényeg azonban ugyanaz, minden pártnak el kell döntenie, hogy a korlátlan bevándorlás mellett vagy ellen teszi le a voksát. Márpedig a szocialisták ebben következetesek, miképp eddig is, most is bevándorláspárti álláspontot visznek. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Ezen semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen már 2007-ben is egymillió bevándorló letelepítésére tettek javaslatot, és egyébként az is beszédes, hogy két olyan párt is van az Országgyűlésben, amely pár hónappal ezelőtt a betelepítési kvóta mellett gyűjtött aláírásokat. Kíváncsi vagyok egyébként, hogy ezek a pártok és az MSZP is honnan szedné elő azt a 78 millió forintot fejenként, amely a kényszerbetelepítés elutasításával járna.
A kormány álláspontja változatlan, nem engedünk a zsarolásnak, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarok dönthessék el, hogy kivel szeretnének együtt élni és kivel nem, ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarok dönthessenek egy, a jövőjüket meghatározó kérdésben. Számunkra erről a demokratikus jogról, ha úgy tetszik, egy alapvető európai értékről szól a közelgő népszavazás, amelyen minden magyar állampolgár részvételére számítunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me