DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Közel negyedszázada foglalkozom uniós ügyekkel az Országgyűlésben, a szakbizottság jelenlegi elnökeként szomorúan kell megállapítanom, hogy egyre több jel mutat arra, hogy az Európai Bizottság kezdi elveszíteni realitását, mi több, kapcsolatát az európai realitással, az európai polgárokkal. A Magyar Országgyűlés egy hete hozott határozatával kifogást emelt az Európai Bizottságnak a kiküldött munkavállalókra vonatkozó javaslatával szemben. Ez az országgyűlési határozat más parlamenti kamarákkal együtt hozzájárult ahhoz, hogy megállítsuk, azaz sárga lapot mutassunk Brüsszelnek (Felmutat egy sárga színű lapot.), a brüsszeli adminisztrációnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! A sárga lapos eljárás (Újra felmutatja a sárga színű lapot.) jelzése annak, amikor a tagállami parlamenteknek legalább egyharmada megállapítja, hogy a Bizottság túlterjeszkedik a számára a szerződésekben biztosított hatáskörökön, és megsérti az államok szuverenitását.
Örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az említett brüsszeli javaslat kapcsán több mint 100 millió polgár képviseletében 22 nemzeti kamara helyezkedett ugyanerre az álláspontra, ami bőven elegendő ahhoz, hogy a sárga lapos eljárást megindítsuk a brüsszeli Bizottság ellen. Megjegyzem, hogy a 2004 óta csatlakozott 13 tagállam közül 10 utasította vissza a javaslatot, amikhez a régi tagállamok közül Dánia is csatlakozott.
Miről is van szó itt, tisztelt képviselőtársaim? Nem másról, mint arról, hogy az Európai Bizottság az említett javaslatában az egyenlő munkáért egyenlő bér magasztos elve mögé bújva akar a régi tagországok egy bizonyos csoportjának kedvező döntést hozni, de ezzel semmibe veszi a közép-kelet-európai tagországok polgárait, veszélybe sodorva ezzel több ezer magyar kisvállalkozást, illetve körülbelül 70 ezer magyar munkahelyet érint.
Az Országgyűlés előtt folytatott, már említett plenáris vita során még úgy tűnt, hogy ennek a 70 ezer magyar polgárnak a sorsa minden parlamenti párt számára fontos. Ehhez képest azt láttuk a szavazáskor, hogy az MSZP és az LMP mára szembefordult velük. Felvetődik a kérdés, tisztelt képviselőtársam: vajon mi történt? Megérkezett a távirat Brüsszelből? Tisztelt Képviselőtársaim! Amíg az Országgyűlés ezzel a javaslattal foglalkozott, a brüsszeli bürokraták szintén lopakodó jogalkotással egy újabb eljárást eszeltek ki, tudniillik azt javasolják - a munkaerőhiányukat és a demográfiai problémákat a bevándorlással megoldani akaró gazdag nyugati tagországok -, hogy az Unióba csábított több mint egymillió gazdasági bevándorló közül azokat, akikre ők nem tartanak igényt, telepítsék be a többi tagországba. Ha pedig ezt egy tagállam megtagadja, akkor írd és mondd, migránsonként 250 ezer euró büntetést kelljen fizetnie.
Csak megjegyzem, tisztelt képviselőtársaim, hogy a brüsszeli forrásokból egy költségvetési ciklus, tehát hét év alatt egy magyar polgárra 2512 euró jut. Brüsszel szemében tehát egy migráns száz magyart ér. Soha az Európai Unió polgárainak többségével szemben még senki nem fogalmazott meg ilyen erős propagandát, mint ezzel a javaslatával az Európai Bizottság. Számomra egyre világosabb, hogy mennyire nincs fogalmuk arról a világról a Bizottságnak, amit képviselniük kellene. Ráadásul úgy érzem, hogy fordítva ülnek a lovon, amikor azt képzelik, hogy a tagállamoknak kell meghajolniuk az ő sokszor képtelen javaslataik előtt. Az ő dolguk pedig az lenne, hogy minket is szolgáljanak, nem pedig fordítva. Szemben az európai polgárok akaratával? Nos, azt kell megállapítanom, hogy ebből a folyamatból is látszik, hogy az Unió egységére a legnagyobb veszélyt sajnos maga az Európai Bizottság jelenti.
Tisztelt Elnök Úr! A kényszerbetelepítés valódi veszélyt jelent számunkra. A Bizottság javaslata, a dublini harmadik rendelettervezet már ott van az asztalán. A Magyar Országgyűlésnek ismételten le kell folytatnia e javaslattal a vizsgálatot, de látva a Bizottság korábbi hozzáállását, meggyőződésem szerint azt kell hogy mondjam, ez nem lesz elég Brüsszel számára, hogy megállítsuk. Brüsszelben csak a népszavazásból értenek, és olyan üzenetet kell küldenünk, amit ők is megértenek. Ezért van szükség a 2016-os népszavazásra a kényszerbetelepítésről. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me