DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Mindenki keresi a saját maga egyéni életében is azokat a pontokat, amikor valami olyat tesz vagy valami olyasminek a része, ami túlmutat az ő életén, az ő hatvan-hetven-nyolcvan évén, amit itt tölt a Földön. S amikor valaki részt vesz a csíksomlyói zarándoklaton a hitéből vagy a magyarságából fakadóan, katolikusként vagy más keresztényként, vagy nem is a vallás, hanem a nemzeti összetartozás miatt, akkor pontosan egy ilyen dolognak lehet a részese. 1567 óta már biztosan van ott ilyen zarándoklat, ami az elmúlt pünkösdön is megvalósult, bár akkor talán nem voltak annyian, mint most, hiszen az utóbbi években már százezres nagyságrendben zarándokolnak oda a magyarok a világ minden tájáról, de ez egy olyan esemény, egy olyan felemelő pillanat, ami akkor is volt, amikor a jelenlegi parlament egyik tagja sem élt még, és akkor is lesz még, amikor az itteni parlament egyik tagja sem fog már élni. Ez egy olyasfajta, a saját életünkön túlmutató üzenettel rendelkező zarándoklat, találkozó, esemény, szentmise, búcsú, amelyik mindenkinek valami többet mutat meg az életéből, mint amit a hétköznapokban láthat.
S kicsit furcsa az, hogy azok az emberek, akik amúgy akár még találkozhatnának is, hiszen egymástól csak pár utcára, pár településre vagy pár kerületre laknak, elmennek Csíksomlyóra, és ott az összmagyarságnak egy távoli, innen több száz kilométerre eső ünnepén élik meg a magyarságukat, élik meg a hitüket. De talán pont ez a távolság kell a közelséghez, talán pont ez a távolság adja meg azt, ahogy a közmondás is mondja, hogy a fától lássuk az erdőt, hogy kiki a saját életében is el tudja rendezni azt, amire szüksége van, vagy a magyarságában is úgy megerősödjön, mint amit a saját lakóhelyén vagy annak a szomszédságában nem találhatna meg.
Mindez természetesen egy régi katolikus kegyhely körül alakult ki, egy Mária-szobornál, kegyszobornál, melynek keletkezését a XVI. századra teszik azzal a történettel, pontosabban történelmi eseménysorozattal, amit frakcióvezető úr is említett. De ez a sugárkoszorúval övezett Mária-szobor, amelyik földgömbön és holdsarlón áll, 12 csillagból álló koronával vagy dicsfénnyel a feje körül, úgy látszik, hogy sokkal többet tett és sokkal nagyobb kisugárzása volt, mint más hasonlóknak. Ezért már 1993-ban, a rendszerváltás után kellett egy teljesen új oltáremelvényt is építeni, hogy elférjenek ott a zarándokok.
Ami a mostani zarándoklati résztvevők és az öt vagy tíz évvel ezelőtti résztvevők között különbség lehet, főleg azok esetében, akik a közelből mennek oda, az az, hogy most már aki ott van, annak mindenkinek megnyílt a lehetősége arra, hogy magyar állampolgár lehessen. A nemzet közösségét a csíksomlyói közös zarándoklat pünkösdről pünkösdre mindenkinek szimbolikusan megmutatta.
(11.30)
Ezt a magyar jogalkotás, ha tetszik, csak lekövette akkor, amikor az ott élő székelyeknek is megnyitotta azt a lehetőséget, hogy a magyar állampolgárságot könnyített módon fölvéve ők is a magyar nemzetnek nemcsak egy szakrális közösségébe, nemcsak egy évről évre adódó alkalom során adódó közösségébe lépjenek, hanem közjogilag is legyenek a magyar nemzet részei. Hiszen minden egyéb tekintetben ez a zarándoklat is demonstrálja, hogy már réges-rég óta részei ennek. Nagyon fontos, hogy az a hármashalom oltár, ami ott létrejött, a Makovecz-örökség részét képezi, hiszen az építési tervet Makovecz Imre készítette, de segítségére volt Bogos Ernő csíkszeredai műépítész is.
Az is fontos, hogy évről évre Magyarország és a magyar kormány ápolja-gondozza, ne csak szavakban, de tettekben is ezt a helyet, ennek szakralitását tudja emelni. Ezért fontos, hogy az utóbbi években is akár az oltár sürgősségi felújítására, akár a tervezett felújítására, a zászlótartó talapzat felállítására, az ottani zarándokok segítésére, képzőközpont kialakítására, a Mária-út megerősítésére vagy a Jézus szenvedéstörténeti kiállítás létrehozatalára mind-mind összességében több tíz millió forint értékben a magyar kormány is támogatást adott. Tette ezt azért, mert a magyarok, a magyar nemzet vagy a magyar keresztények ügyét szolgálja hite szerint azzal, ha Csíksomlyón ezeket a körülményeket minél többeknek biztosítja, és mindenki mind a magyar identitásában, mind a keresztény hitében megerősödhet.
Azt hiszem, ha ilyesfajta eseményeket látunk, amelyek 400 éve létrejöttek, és akkor is a magyarság ünnepei, ha ezt támogató kormányzat van, akkor is a magyarság ünnepei, ha ezt nem támogató vagy éppen üldöző kormányzatok vannak, akár Románia, akár Magyarország területén, ez mutatja azt, hogy ilyen kérdésekben a politika részéről leginkább a tisztelet hangján kell szólni. Hiszen ha valami olyat látunk, ami a magyar nemzet lelkéből, szívéből fakad, és ez minden körülmények között fennmarad, akkor csak tisztelettel kell támogatnunk, és semmifajta más módon nem állhatunk hozzá, mintsem a tisztelet, az elismerés és a támogatás hangján. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me