TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, folytatnám felszólalásának elejét, amit az első két percben mondott, amiben összehasonlította a 2013 előtti és a 2013 utáni Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. Én folytatnám ezt a sort.
Valóban úgy van, ahogy ön is mondja, hogy 2013 előtt a Simor András vezette Magyar Nemzeti Bank rendszerint veszteséges volt, jelentősen megterhelve az állami költségvetést közvetett módon is. A 2013 utáni nemzeti banki gazdálkodás folyamatosan nyereséget termel. Ez annyira igaz, hogy a 2015. évi eredménye után ebben az évben 50 milliárd forintot fog az állami költségvetés számára befizetni.
De ha megvizsgáljuk azt, hogy a magyar gazdaságra milyen hatással volt a 2013 előtti, Simor András vezette Magyar Nemzeti Bank, hát bizony érdekes összefüggéseket, illetve ellentmondásokat látunk. Az ön által is említett magas alapkamat lassította a gazdaságot, nem segítette a magyar vállalkozások feltőkésítését, nem segítette a beruházásokat, lassította és megállította a gazdasági növekedést. Nem úgy a 2013 utáni magyar nemzeti banki tevékenység, amely például kitalálta a növekedési hitelprogramot, ami Európában is egyedülálló, de mégis az Európai Központi Bank által is elfogadott, és most már más országok is követik ezt a fajta finanszírozási módot, ami a magyar gazdaság előrelendítését segítette. Láthatjuk is az elmúlt években elért eredményeit.
De érdekes összehasonlítanunk a devizahitelek felvételére, ösztönözésére tett gyakorlatát a Magyar Nemzeti Banknak, ugyanakkor a 2013 utáni Magyar Nemzeti Bank részt vett a magyar társadalom egyik legnagyobb problémája, a devizahitelesek helyrehozatalában, rendbetételében és felszámolásában. De közvetett módon megvizsgálhatjuk, hogy abban az időszakban hogyan nőtt az államadósság mértéke, hogyan emelkedett a GDP 80 százaléka fölé, és hogyan segített a Magyar Nemzeti Bank abban, hogy jelenleg az államadósság csökken.
(11.40)
És most már arról beszélünk, hogy 75 százalék alá sikerül vinni az államadósságnak a mértékét a gazdasági növekedéshez viszonyítottan. De igaz ez, ha az infláció nagyságát vizsgáljuk, hiszen az akkori időkben az infláció lényegesen magasabb volt, nem sikerült a Magyar Nemzeti Banknak az alapvető célkitűzését, az árstabilitást elérni, az inflációt csökkenteni. Nem úgy a jelenlegi magyar nemzeti banki politika, ami elérte azt, hogy lényegében Magyarországon nincs infláció, vagy legalábbis rendkívül alacsony mértékű. De az akkori időkben a devizatartalék is jelentősen lecsökkent, az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank növelni tudta a devizatartalékot.
De fontos azt is megemlítenünk, hogy a pénzügyi szabályozórendszer és ellenőrzési rendszer átalakításában is komoly eredményei vannak a Magyar Nemzeti Banknak, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a Magyar Nemzeti Bankba való beolvasztásával hatékony és eredményes ellenőrzési tevékenységet végez a Nemzeti Bank. Ez is 2013 után történt.
Ami pedig a Magyar Nemzeti Banknak nem a fő tevékenységére vonatkozó gyakorlatát illeti, amit bírál a képviselő úr, úgy gondolom, hogy itt is a törvényeknek és a jogszabályoknak kell elsősorban helyt adnunk, ők mondják ki azt, hogy a jelenlegi tevékenysége a Magyar Nemzeti Banknak jogszerű vagy nem jogszerű. Azt gondolom, hogy az alapítványok gazdálkodására is igaz az a tétel, ahogy a Magyar Szocialista Pártra igaz, hogy nem mondhatja ki semmilyen alapítványra azt, hogy törvénytelenül gazdálkodik vagy korrupció történt. Ugyanúgy a Jobbik sem mondhatja ki sem a parlamentben, sem máshol egyetlen szervezetre sem, hogy törvényes vagy törvénytelen, különösen, hogy törvénytelen a működése. (Dr. Staudt Gábor: Felszólalni szabad?)
Az a kérdés pedig, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona közpénz vagy nem közpénz, az egy álvita, lényegében ez a kérdés már eddig is egyértelmű volt. A Magyar Nemzeti Bank vagyona ugyanúgy a magyar nemzeti vagyon része, és az alapítványai, amelyeknek egyébként a vagyona gyarapodott, a magyar nemzeti vagyon része, tehát természetes, hogy a Magyar Nemzeti Bank forrása is közpénz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me