VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Nyugodtan elmondható, hogy a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, különösen alapítványai tevékenységét fokozott közérdeklődés kíséri az ezt övező botrányok miatt. Elmondható azonban az is, hogy fontos megvizsgálni, hogy egyáltalán kinek van erkölcsi és szakmai alapja arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét kritizálja, vagy az ott dolgozókat minősítse. Azért emlékeztetni szeretném elsősorban a szocialista képviselőtársaimat arra, hogy a szocialista kormányok idején 7-8-9, esetenként 12 százalék fölötti jegybanki alapkamatot mondhatott magáénak a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel olyan jelentős kamatkiadásokkal terhelte meg a magyar állam költségvetését a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége, ami átlagosan éves szinten akkora veszteséget okozott, mint amennyi pénzt eddig a Magyar Nemzeti Bank alapítványaiba összesen beletettek.
Tehát arra kérem a szocialista képviselőtársakat, hogy sokkal szerényebben adják elő ezeket a kritikákat, mert, még egyszer mondom, átlagosan évente akkora volt a kamatveszteség a szocialista kormányzás alatt, amit a Magyar Nemzeti Bank elszenvedett, mint amennyi jelenleg a Matolcsy-féle alapítványokba belefolyik. Nagyon fontos megnézni azt is, hogy milyen módon finanszírozta a külföldi pénzvilágot a szocialista kormány, és vajon a véletlennek tudható-e be, hogy folyamatos dicséretek érkeztek Simor András felé meg a szocialista kormány felé annak idején. Hát kérem, aki százmilliárdokat tesz valakinek a zsebébe, az nyilván attól, aki a pénzt befogadja, dicséretre számíthat. Ebben az esetben is ez történt.
Nincs azonban rendben az sem, ahogy most jelenleg a kormány gazdálkodik ezekkel a jegybanki forrásokkal, illetve ahogy a Magyar Nemzeti Bank vezetése gazdálkodik ezekkel a jegybanki forrásokkal. Az első és nagyon fontos alapelv az, hogy közpénz csak arra fordítható, amire törvényes felhatalmazás van. A Magyar Nemzeti Banknak nem fő tevékenysége az, hogy kastélyokat vásároljon, borozókat üzemeltessen, különböző kulturális projekteket hajtson végre. Így tehát, mivel nem a fő tevékenységéhez illeszkedő feladatról van szó, felszólítjuk ezúttal is Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank vezetőjét, hogy ezt a magatartást fejezze be.
Nagyon fontos azt is látni, hogy annyira független a Magyar Nemzeti Bank mindentől, a kormánytól is, az államtól is mint tulajdonosától, amire Európában sehol nincs példa. Képviselőtársaim, ilyen jellegű jegybanki függetlenség nincs. Tállai államtitkár úr az előbb azzal védte a mundér becsületét, hogy de hát a Magyar Nemzeti Bank a törvények szerint, a törvények szellemében jár el. Egyrészt ez is kétséges, egyelőre nagyon komoly vizsgálat előtt áll a Magyar Nemzeti Bank, másrészt pedig azt is látni kell, hogy ezeket a törvényeket, képviselőtársaim, a parlament fideszes többsége hozta, és a parlament fideszes többsége szavazta meg. Arra kérem önöket, hogy ebben viszont a kormányoldalnak is nagyon komoly önmérsékletet kell tanúsítania, amikor ezt vizsgáljuk.
Azt fontos látni, hogy nagyon komoly vita bontakozott ki arról, hogy közpénznek minősül-e egyáltalán az a közpénz, amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványaiba Matolcsy Györgyék beletöltenek. Én ezzel kapcsolatban Áder János köztársasági elnök úrhoz fordultam, kértem, hogy a köztársasági elnök úr előzetes alkotmánybírósági normakontrollt kérjen erre a törvényre, mert be tudom bizonyítani azt, hogy ez a pénz továbbra is közpénz, és nem válik el a közpénz jellegétől, nem szabadul meg csak azzal, hogy egy alapítványba teszik. A köztársasági elnök úr megfontolta a levelemet, elküldte az Alkotmánybíróságnak normakontrollra ennek a törvénynek a szövegét, és természetesen az Alkotmánybíróság nekem adott igazat. Kiderült, hogy ez a pénz közpénz.
Érdemes megnézni, hogy mire jutott ebből a közpénzből. Látható az, hogy nagy mennyiségű pénzt kap Matolcsy György unokatestvére, 20 milliárd forintos jegybanki forrásban részesül, Matolcsy György könyvének kiadását 70 millió forinttal támogatják, egy másik kuratóriumi tag könyvének kiadását szintén milliókkal támogatják. Erre mondta azt egyébként a Fideszközeli Századvéget alapító Lánczi András, hogy amit most jelenleg az ellenzék korrupciónak nevez, az a Fidesz politikájának lényegét jelenti, ez a központi magja.
Azt ígérhetem, hogy mielőtt még 2018-ban kormányra kerülünk, a jövő hét folyamán a Gazdasági bizottság ellenőrző albizottságát összehívom és egy nagyon alapos vizsgálat keretében tárjuk föl a Magyar Nemzeti Banknál történteket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me