ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A nap elején, jó néhány órával ezelőtt szóbeli kérdést intéztem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, amelyben az iránt tudakozódtam, hogy mi lesz a bezárásra ítélt Déli pályaudvar sorsa. Több szakértő egyébként ezt a tervet bűnben fogantnak és spekuláció által mozgatottnak tartja. Viszont nemcsak kritizáltam ezt az esetleges forgatókönyvet, hanem a Jobbik szokásainak megfelelően próbáltam felvázolni egy olyan alternatív és konstruktív fejlesztési képet is, amire inkább kellene elkölteni az egyébként szűkösen rendelkezésünkre álló forrásokat. Ezt szeretném most a továbbiakban folytatni.
A kormány deklarált célja, hogy a 2020-ig terjedő időszakban fejleszti a vasutat és ezen belül különösen az elővárosi vonatközlekedést. A koncepcióból azonban hiányzik a dél-budapesti, Dunaharaszti-Kiskunlacháza vonal fejlesztése, mivel ennek a térségnek a tömegközlekedése csupán a ráckevei HÉV-vel nincs kellőképpen kiszolgálva. Nem véletlen, hogy a reggeli csúcsidőben hatalmas gépjárműforgalom hömpölyög a főváros irányába az 5-ös úton, a gyakran csak araszoló sor már Dunaharasztitól nyúlik a belvárosig.
Azért ennyire zsúfolt ez az irány, mert a vasúti utazási lehetőség semmilyen alternatívát nem kínál errefelé. A HÉV ugyan gyakran jár Dunaharasztiból, de meglehetősen lassan, és csupán a Rákóczi hídig, ahonnan az utas gyaloglással és több átszállással tud csak bejutni a belvárosba. Ráadásul az 5-ös úttól 3 kilométerrel beljebb van az állomás, és a vonatnál drágább kiegészítő bérletet is kell vásárolni. Mindezek miatt esélytelen, hogy bárki az autójából valaha átszálljon rá Dunaharasztiban, a HÉV-et csak a helyi, HÉV-hez közel lakó bejárók és a Csepel-szigetiek használják.
A jelenlegi vonatközlekedés sem nyújt elfogadható alternatívát, mivel a vonat ritkán jár, és nem a metrókkal ellátott központban lévő Keleti pályaudvarra érkezik, hanem visszakanyarodik a főváros külterülete felé, Kőbánya-Kispestre. Innen újabb átszállásokkal és jelentős időveszteséggel érheti el célját, aki nem kíván, vagy nem tud autóval közlekedni. Ez azért érthetetlen, mert a Keleti pályaudvarban jelenleg lenne üres kapacitás, ami egy kis fejlesztéssel alkalmassá tehető az elővárosi járattá fejlesztett dél-budapesti járatok fogadására. Ráadásul azok a frissen vásárolt alacsonypadlós Siemens-szerelvények, amelyek most üzemelnek, tökéletesen teljesíthetnék egy elővárosi járat követelményeit, csak éppen a végállomást és a járatsűrűséget kellene megváltoztatni.
A reális tömegközlekedési alternatíva hiánya miatt szükséges lenne ennek a vonalnak az előtérbe helyezése és például a Keleti pályaudvar kihasználatlan postavágányának mielőbbi felújításával egy új elővárosi vonat beüzemelése. Ennek meghirdetésével és menetrendbe illesztésével várhatóan radikálisan megnőne az utazási kedv, és az utasok számának növekedésével, újabb vonatpárokkal könnyen kialakítható lenne a hosszú távú ütemes menetrend, ahogy ez már több elővárosi vonalon működik. Ezzel a nem túl költséges fejlesztéssel és a például Dunaharasztiban már meglévő kis P+R parkoló területének megnövelésével a bejárók vonzó alternatívát kaphatnának, és egy részük átirányítható lenne a vasútra. Ezzel a lépéssel csökkenthető lenne az 5-ös út felől érkező, csúcsidőben egyre elviselhetetlenebb autóforgalom, és a környező településeken élők közül is talán kevesebben gondolkodnának a túlterhelt fővárosba költözésen.
A ráckevei HÉV bevezetése a Boráros térig évtizedek óta megoldhatatlan feladatnak látszik a mindenkori vezetés számára, de ha meg is valósulna a következő tíz évben, a fentebb elemzett problémát ez a lépés aligha enyhíti majd. Egyrészt csak Dunaharaszti túloldalától állna majd valamikor rendelkezésre ez az alternatíva, másrészt miután a 4-es metrót messzelátó elődeink nem a Petőfi híd melletti egyetemi negyed és forgalmas Boráros tér vonalon vezették, a két HÉV-vonalról együttesen lezúduló embertömeg megint csak sovány lehetőségekből választhat majd, melyik felszíni járatra tudna felzsúfolódni.
Az elővárosi vonatközlekedéssel lehetne hatékonyan kezelni ennek a térségnek a sanyarú közlekedési helyzetét. Ennek mielőbbi megvalósítását várnánk a tisztelt mindenkori minisztériumtól, kormányzattól. A MÁV szakmai állásfoglalása szerint, amely egy 2008-as tanulmányon alapul, a Keleti pályaudvarra történő bejárás ütemes menetrenddel is lehetséges lenne ebből a régióból, amennyiben megépülne egy harmadik bevezető vágánypár. Ezen túl további lehetőségek rejlenének a javasolt és elvárható fejlesztések megvalósulása esetén, amelyekről persze egyetlen szó sem esik a jövő évi költségvetés kapcsán, de ha a kormány nem is gondol ilyesmire (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mi megtettük ezt, gondolkodtunk helyettük. Annyit kérnénk tisztelettel, hogy legalább a módosító indítványainkat tessenek majd elolvasni a költségvetés kapcsán.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me