BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Farkas Gergely frakciótársamhoz kapcsolódva a „Hallasd a hangod!” kampányunk során a középiskolások, fiatalok által küldött vélemények és ötletek ismertetését szeretném folytatni.
Egyre több fiatalhoz jutunk el, utcákon, köztereken rendszeresen találkozunk középiskolásokkal, mert úgy gondoljuk, hogy igenis számít az ő véleményük is, hiszen ők az elsődleges érintettjei az oktatásnak. Biztosak lehetünk abban, hogy a fiatalok meglátásai, gondolatai olyan szempontokat adhatnak, amelyek segítenek, hogy az oktatás valóban jó irányba haladjon. Engedjék meg tehát, hogy az alábbiakban maguknak a diákoknak a hangját közvetítsem az Országgyűlés előtt.
Rusztem panasza a következő: „Az új tankönyvekkel komoly problémák vannak. A nyelvtan- és fizikatankönyvekből kihagytak anyagrészeket, a töritankönyvekben ritkán van olyan, hogy megmondaná egy esemény időpontját - például Horthy kormányzóvá választásának az ideje -, és mondjuk, rajzolhatnának rendes térképet is bele, mert ami benne van, az borzalom.” Valóban itt lenne az ideje annak, hogy minőségi, szakmailag megfelelő tankönyveket biztosítsanak a tanároknak és diákoknak, ne pedig kísérleti tankönyveket, amelyek - mint ahogy a tapasztalat is mutatja - gyakran rendkívül silány minőségűek, és amelyek sokszor tanításra alkalmatlanok. Emellett aggasztó az is, ahogy az érintettek puszta meghallgatása nélkül alakították át a tankönyvkiadás rendszerét, monopóliumhelyzetet létrehozva, ellehetetlenítve a régóta jól bevált tankönyvkiadókat. Ez a helyzet tarthatatlan, és mielőbbi korrekcióra szorul a Jobbik álláspontja szerint.
Gábor levelében ezt írta: „A hallgatói szerződések kapcsán véleményem szerint több opcióra lenne szükség az állami ösztöndíjak visszatérítésének módjával, illetve a kedvezményekkel kapcsolatban. Ezenkívül az ennek tartalmával, értelmezésével kapcsolatos megfelelő felvilágosítások hiánya és az elektronikus levelekre való katasztrofális válaszidő is - esetemben 25 nap - hagy kívánnivalót maga után.”
Marci, egy 9. osztályos középiskolás, 15 éves tanuló, ezt írta nekünk a túlterheltségre vonatkozóan: „Én egy ének-zenei iskolába járok, ahol számomra átlagosan napi 3 óra gyakorlásra van szükség - minimum 2, maximum 4 -, és átlagosan napi 10 tanórám van, amelyek 3 órakor érnek véget. Szombatonként is bejárok gyakorolni 1 órát - azért, mert nincs pénzünk hangszerre -, és kiemelném, két hangszerre kell készülni. Ezeket a sok hangszerrel és zenével kapcsolatos órákat nem utálom, mert a zene miatt jelentkeztem ebbe az iskolába, de lefáraszt, hogy nem pihenhetek. Állítólag napi 8 óra a minimum alvásidő az ember számára, nekem csak 6-7 óra jut, hisz mindennap 8 órára érek haza, és ráadásul így 2 óra alatt kell mindent megtanulni másnapra.”
Netti terjedelmes levelet írt nekünk, amelyből az alábbi részeket idézném: „Több ismerősöm is jelezte, hogy leadtátok a hozzátok íródott leveleket. Nagyon tudok azonosulni azokkal a véleményezőkkel, akik azt javasolták, hogy a tanároknak is állítsanak vizsgálóbizottságot, ellenőrizve őket, hogy a politikát távol tartják-e az iskolától. Mi sem néztünk filmet Trianonról, szó is csak érintőlegesen volt róla vagy az ’56-os forradalomról, az utána lévő időszakot meg át sem néztük, mert nem jutott rá idő. A leterheltségről is írhatnék, de nem olyan értelemben, mint a többiek mondták el az elhangzottak alapján. Amit nem ad le órán a tanár, azt elküldi e-mailben. Nálunk körülbelül 3 hónapig nem volt a faluban internet, de a matekleckét mindig úgy kaptuk meg. Ezért kellett sokszor órákkal korábban bemennem a suliba, hogy előtte bármit is tudjak csinálni. Több osztálytársam is van, akiknél nincs a lakásban net. De nem mernek szólni, mert ciki. Volt egy tanár, aki állandóan e-mailben írta meg, hogy mikor lesz doga.”
Netti ötletével folytatja sorait - idézem: „Milyen ötletem lenne? A földrajzot semmiképpen sem kellene kivenni, inkább - már írták korábban mások is - évfolyamonként kellene elosztani a témákat, például 9-10. osztály fizika, kémia; 11-12. osztály biosz, föci.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, komoly és valós problémák mindezek. Éppen ezért, ezeket a terheket megkönnyítve a Jobbik választási győzelme esetén minden magyar állampolgár számára ingyenesen biztosítaná az internet-hozzáférést, hiszen az internethasználat ma már nem luxus és nem hobbi, ahogyan Netti is írta, hanem alapvető infrastrukturális szükséglet, amelyet akár ingyenesen is biztosítani kell mindenki számára.
A földrajzoktatás kapcsán pedig gróf Teleki Pált idézném: „A földrajz nekem nem önmagáért való és nem is hasznos tárgy, hanem eszköz magasabb szellemi és erkölcsi célok elérésére.” Azt gondolom, időszerűek és magukért beszélnek e szavak.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Befejezésül Anna levelét idézném, aki már hallatta egyszer a hangját itt az Országgyűlésben: „Egyszer már írtam levelet, be is olvasták, ezt köszönöm szépen! Üzenném kedves Orbán Viktornak és társainak, hogy először is nem a külsőségekkel kéne foglalkozni, nem a stadiont meg a kisvasutat kéne építeni, hanem a rohadó belsőt, az oktatást kellene helyretenni, a kórházakat megfelelő állapotba tenni, az utakat megcsinálni, munkahelyeket teremteni a fejlődő fiataloknak, hogy ne kelljen elhagyniuk Magyarországot. És az új munkahely lehetőleg ne a közmunka legyen. A szavazótábora folyamatosan csökken a Fidesznek, a Jobbiknak pedig növekszik; ez, azt hiszem, nem véletlen. Ha nem megy más, mint a stadionépítés vagy a kisvasútépítés, akkor sajnos nem értenek az ország kormányzásához.” Ehhez, azt gondolom, nem is kell mit hozzáfűzni.
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a lehetőséget. Továbbra is bátorítok minden fiatalt, hogy hallassák hangjukat a Jobbik által itt az Országgyűlésben. Megtehetik ezt szórólapjainkon vagy a jobbikit.hu/hallasdahangod oldalon keresztül. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me