HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon örülök, hogy itt van most velünk ezen az órán, és nagyon remélem, hogy a felszólalásom kapcsán választ is kaphatok majd az államtitkár úrtól.
Nemrégiben, a napokban jutott el hozzám a Magyar Polgármesterek Közösségének felhívása, amely hat pontban követeli és kéri, hogy a kormányzat vonja vissza mindazon elképzeléseit, illetve kezdeményezi módosítását azoknak a döntéseknek, amelyek a települések döntési szabadságát, gazdasági önállóságát csorbítják. Most ezt a felhívást szeretném röviden ismertetni a Házzal, illetve az államtitkár úrral, remélve azt, hogy az itt megfogalmazottak majd visszhangra találnak nemcsak a minisztériumnál, hanem az egész kormányzatnál.
Az 1. pontban a következőt írják: „Elvárjuk, hogy a köznevelés rendszerének tervezett átalakítása során az önkormányzatok kapjanak lehetőséget a fenntartói szerep vállalására, az ahhoz szükséges és elégséges központi finanszírozás biztosítása mellett. A KLIK csődje bebizonyította, hogy nem az önkormányzatok voltak felelősek a köznevelési intézmények gazdálkodási nehézségei miatt, hanem a mindenkori kormányok felelőtlen költségvetési politikája.” Hozzáteszem: a 2017-es költségvetés is csak nyomokban tartalmazza majd a működtetését ezeknek a köznevelési intézményeknek. Így tehát teljesen tanácstalanok vagyunk a tekintetben, hogy valójában mi a kormányzat jövőre vonatkozó elképzelése.
A 2. pont így szól: „A leghatározottabban elutasítjuk a közétkeztetés államosításának gondolatát. Mi, felelősen gondolkodó településvezetők - fogalmaznak az írás benyújtói - arra törekszünk, hogy a gyermekétkeztetésbe, szociális étkeztetésbe csak egészséges, lehetőség szerint helyben termelt élelmiszer kerüljön, amelynek megteremtése, megtermelése, előállítása a helyi közösségek számára ad megélhetést. Ezzel szemben a kormányzati elképzelés megfosztaná az értékteremtő munka lehetőségétől a vidéki embereket, amellett, hogy az ellátás biztonsága és minősége is várhatóan jelentősen meggyengül.” Tudjuk, hogy a 2017-es költségvetésben a Start-programokra sajnálatos módon 20 milliárddal kevesebbet szán a kormányzat, noha ez is a közétkeztetés helyi biztosításának egyik lába.
(19.20)
A 3. pont így szól: „Felhívjuk a kormányt, hogy nemzeti vagyonunk, a termőföld kiárusítása helyett biztosítson esélyt a vidéki önkormányzatoknak, hogy vagyonkezelésbe vehessenek közigazgatási területükhöz tartozó földeket azért, hogy az ágazati törvény szerint is elvártan önellátásukat meg tudják teremteni.”
A 4. pont így szól: „Indítványozzuk, a 2017. évi költségvetési törvény tartalmazza a köztisztviselői alapilletmény legalább 20 százalékos emelését, valamint ezzel összefüggésben a köztisztviselői és közalkalmazotti bértáblák korrekcióját. Szégyenteljesnek tartjuk - és ezzel mi tulajdonképpen csak teljes egészében egyet tudunk érteni -, hogy 2008 óta a közösségeink szolgálatában dolgozók illetménye - az állami előírások szerint - nemhogy nőtt volna, de még jelentősen vesztett is az értékéből. A kormány által is megteremteni kívánt ’jó állam’ csak akkor képzelhető el, ha munkatársainkat megbecsüljük, és tisztes megélhetést biztosítunk számukra.” Hozzáteszem, ez azt is jelenti, hogy a közszolgákat nem tartjuk cselédsorban, zsellérsorban.
Az 5. pont így szól: „Kezdeményezzük a hulladékszállítás átalakításáról szóló rendelkezések eltörlését, mert ezek ellehetetlenítik a közfeladat-ellátást, és súlyos válságba sodorják az azt ellátó önkormányzati társulásokat.” Mind e mai napig, tudjuk, államtitkár úr, nincsenek meg azok a törvényi feltételek, jogszabályi keretek, amelyek biztosíthatnák az átalakítás rendjét, ezért is jogos ez a felvetése a polgármestereknek, hogy vonják vissza tehát a tervezett átalakításokat.
A 6. és egyben végső pont pedig így szól: „Tiltakozunk minden olyan törekvés ellen, amely településeink közbiztonságát veszélyeztetné, így elutasítjuk migránstáborok építését, migránsok letelepítését és kötelező jellegű alkalmazásukat a közfoglalkoztatásban.” Én azt gondolom, hogy bizonyos értelemben ez a legszégyenletesebb, mert tudjuk, hogy a hosszú távú közfoglalkoztatási szerződésben tavaly óta, tavaly nyár óta már kötelező, a polgármesterek csak így írhatják alá ezeket a szerződéseket, ha vállalják migránsok közfoglalkoztatását.
Kérem, fontolják meg tehát a polgármestereink felhívását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me