DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Annál is inkább, azt hiszem, felelőtlen az eset, hiszen a Jobbik helyi képviselője adatigényléssel fordult az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz január 8-án, amit meg is kapott, ennek ellenére folytatja a Jobbik ezt a hadjáratát.
Abban sok minden tény le lett írva és meg lett küldve az önkormányzati képviselő úrnak. Többek között az is, hogy az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakemberei a nyíregyházi kórház megrendelésére egy hónapja sugárvédelmi mérést végeztek a kórház több helyiségében, köztük azon a területen is, ahol korábban a lineáris gyorsítókat üzemeltették, és a vizsgálat során semmilyen radioaktív szennyezésre utaló jelet nem találtak. Ezen kívül nagyon hosszadalmas tájékoztatást kapott a képviselő úr azzal kapcsolatban, hogy itt milyen eljárásokat folytatott le akár a kormányhivatal, akár az atomenergia-törvény alapján más hivatalok és a kórház mit végzett, pontosan azért, hogy mindenkinek a biztonsága szavatolható legyen. Ennek ellenére folytatta ezt a fajta sajtóhadjáratát a Jobbik, sokakban valóban félelmet keltve, hiszen ez egy olyan kérdés, amitől mindenki megijedhet, ha az újságban olvassa, hogy esetleg ilyen szennyeződés található ott.
Az illetékes kormányhivatal a nyíregyházi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és egyetemi oktatókórház onkoradiológiai osztálya esetében lefolytatott inaktívvá nyilvánítási eljárást, ezt az atomenergia-törvény rendezi, március 19-én helyszíni ellenőrzést tartott, amelynek során megállapítást nyert, hogy a felvert aljzatbeton megfelelő rétegeiben, illetve a gyorsító berendezésből kiszerelt alkatrészek felületén végzett sugárvédelmi mérések értékei radioaktív szennyezettségre nem utaltak.
(12.10)
Az esetleges radioaktív szennyezettség megállapítása érdekében a felvert betonból mintavételezés is történt, amely a hatósági laboratóriumi vizsgálat során radioaktív szennyezettséget szintén nem mutatott ki. Ezért kérjük a Jobbikot, hogy ne ezzel próbáljon szavazatokat gyűjteni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), vagy valótlan vádakat fogalmaz meg a betegek megfélemlítésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me