SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Egy nemrég megjelent kutatás egyértelműn azt bizonyította, hogy a magyar kormány a rendelkezésére álló uniós forrásokból rendkívül bőkezűen támogatja a külföldi tulajdonú multinacionális vállalatokat. Az egyik nagy nemzetközi könyvvizsgáló cég által készített tanulmány nyolc tagállamban vizsgálta meg a vállalkozásfejlesztési támogatások hatékonyságát. Az eredmények szerint a nyolc országban átlagosan a támogatások 21 százaléka jutott külföldi multicégeknek, míg Magyarországon ez az arány kiugróan magas, 66 százalék volt. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány unortodoxnak mondott gazdaságpolitikája valójában semmiben sem különbözik az előző kormányokétól, az Orbán-kormány is csupán a külföldi multinacionális cégek összeszerelő üzemévé teszi Magyarországot.
Hazánk versenyképességét a minőségéhez képest olcsó munkaerőre alapozzák, és olyan üzleti környezetet hoztak létre, ami vonzóvá teszi az országot a külföldi multicégek számára. Ezért verték szét a munkavállalói jogokat, ezért tartják alacsonyan a munkavállalói béreket, ezért kötnek stratégiai megállapodásokat, és adnak azok keretében ötször-tízszer annyi támogatást a multicégeknek, mint a magyar kkv-nak, és ezért adják az uniós források nagy részét is a külföldi multicégeknek. Ennek fényében már érthető, miniszter úr, ön miért állította többször is azt, hogy Magyarország az Unió nettó befizetője. Önök nyilván pontosan ismerik az EU-s források felhasználásának adatait, így vélhetően régóta tudják, hogy a pénzek nagy részét a külföldi cégeknek adják a magyar kis- és nagyvállalatok helyett.
Tisztelt Miniszter Úr! Mit tesz azért a kormány, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek hátrányt Magyarországon a támogatásokért folytatott versenyben? Mikor látják már be végre, hogy a külföldi multicégek kiszolgálására alapuló gazdaságpolitika zsákutca, ami nem fogja Magyarországot kihúzni a válságból?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me