SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Mindig nagy dilemma a diákok számára továbbtanuláskor a diákhitel igénylése, sokan hezitálnak, hogy felvegyék vagy ne vegyék a hitelt, hiszen egyesek szerint hatalmas segítség, befektetés lehet a jövőbe, mások szerint viszont egy korai adósság, amely nyilván a pályakezdő fiatalokat a munkába lépéskor hátrányba hozza.
Tisztelt Miniszter Úr! Május 17-éig, a mai napig lehetett leadni a hiteligénylési kérelmüket azoknak a diákhitelre jogosult hallgatóknak, akik ebben a tanévben szeretnének kölcsönhöz jutni. A 3,9 százalékos kamatlábú Diákhitel 1. esetében havi szinten 15, 21, 25, 30, 40, illetve 50 ezer forint igényelhető. Az államilag támogatott Diákhitel 2. kizárólag képzési díjra fordítható, további fix 2 százalékos kamattal, állami támogatás mellett vehető fel. A kötött felhasználású diákhitel maximuma a hallgató képzési díjának összege lehet.
Tisztelettel kérdezem, miniszter úr, hogy az állami tulajdonú Diákhitel Központ 2001-es működése óta hány szerződést kötöttek, hány tanuló vette igénybe a hitelt, és mennyien kezdték el ennek a visszafizetését. Tisztelettel kérdezem továbbá, hogy mi a tapasztalatuk a visszafizetések összegéről a megelőző évi hallgatói folyósításokat figyelembe véve. Mennyi a hallgatói hitelek után elszámolt kamatbevétel? Pontosan mennyi tartozást halmoztak fel az elmúlt hat évben, és ez a hitelfelvevők mekkora százalékát érinti?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me