LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Tukacs Képviselő Úr! Egy olyan ügyről van szó, amely, azt gondolom, hogy mindannyiunk számára kiemelten fontos, és messze átléphetők a bennünket elválasztó párthatárok, illetve szakadékok. Ez az a kérdés, amiben jó szívvel egyetérthetünk, tekintettel arra, hogy a magyarországi állatkerteket 2,6 millió ember, 2 millió 680 ezer ember kereste fel tavaly, ezek közül 1 millió fordult meg a budapesti Fővárosi Állatkertben, és 1 millió 600 ezer ember fordult meg a vidéki állatkertekben. Ebben Tukacs képviselőtársam szülővidéke, Nyíregyháza élen jár, a vidéki állatkertek közül ez a leglátogatottabb magyar állatkert.
Valóban összehívtunk egy egyeztetést, és begyűjtöttük a vidéki állatkertek fejlesztési javaslatait. Tettük ezt azért, mert 27 milliárd forint értékben a Fővárosi Állatkert fejlesztése folyamatban van, a kivitelezés irányába halad. Tehát a Fővárosi Állatkertet úgy tekintheti az Országgyűlés, mint egy rendezett kérdést. A fő kérdés az, hogy mi történik a vidéki állatkertekkel.
(13.00)
Minden vidéki állatkerttől fejlesztési tervet kértünk. A fejlesztési terveket alaposan átvizsgáltuk, átnéztük, egyeztettünk a választókerületek parlamenti képviselőivel, az önkormányzatokkal is, és az a meggyőződésünk, hogy ezek indokolt fejlesztési elképzelések. Nagy érdekünk fűződik ahhoz, hogy a belföldi turizmus kapcsán ezek az állatkertek továbbfejlődjenek. Szinte kivétel nélkül mindegyik életképes, sőt, fejlesztésre érdemes.
Megvizsgáltuk azt, hogy milyen európai uniós források állnak rendelkezésre, hiszen az első fölmérés világosan mutatta azt, hogy a 2007 és ’13 közötti időszakban jelentős forrásaink voltak, amelyeket részben állatkerti fejlesztésre tudtunk fordítani. Most a területi operatív program turisztikai előirányzatából tudunk állatkerti beruházásokat támogatni. Ezért nem a 2017-es költségvetés főszámai között szerepel az állatkertek támogatása, de vissza fogunk erre a kérdésre térni. Most, amikor a területi operatív program keretében a turisztikai előirányzat átrendezése zajlik, folynak belső egyeztetések az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az NGM-mel, és képviselő úr rendelkezésére is állok, hogy részletesen tájékoztassam ezekről az egyeztetésekről.
Megszerezzük a kormányzaton belül azokat a forrásokat, amik az állatkertek fejlesztéséhez szükségesek. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me