DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan kérdésről van szó itt a szakápolási otthonok létrehozatala kapcsán, amely nem 5 éve, nem 10 éve, nem 15 éve, hanem talán még régebb óta kérdés, hiszen sokan látják azt, hogy a kórházak bizonyos részei nem kórház funkcióval működnek, most sem kórház funkcióval működnek, hanem sokkal közelebbi az ottani szolgáltatási, közszolgáltatási ellátási igény a szociális intézményhez, mint egy kórházhoz, mert nem azonnali orvosi beavatkozásra van szükségük, nem folyamatos orvosi felügyeletre van szükségük, hanem időközi orvosi felügyeletre van szükségük, de általában inkább a szociális ellátásra jellemző gondoskodásra, ami nemcsak egészségügyit, hanem más szociális szolgáltatásokat is jelent a teljes személyiségnek, testi-lelki igényeinek való megfelelés, az ő támogatásukat, és várhatóan hosszabb állapot esetében, ahol nem várható napokon, heteken vagy hónapokon belül gyorsabb gyógyulás.
Nem kórházi jellemzők azok, amelyek ezeken az ágyakon fekvő betegeket és az általuk igényelt ellátásokat jelentik, ezért indult el a kormány abba az irányba, és ezért kezdett el párbeszédet a szakma szereplőivel, és több héttel ezelőtt vagy talán már hónappal ezelőtt, amikor a szociális, egészségügyi intézmények vezetőit, szakértőit meghívta egy közös tanácskozásra, egy konferenciára, hogy induljunk el, hogy milyen fokozatok szerint, milyen ágyakon fekvő betegek esetében milyen ütemezéssel tudnánk megvalósítani azt, ami a betegek számára is előnyt jelent, nyilvánvalóan nem jelent senki számára negatív helyzetet.
Azért van itt erre egy különleges pillanat, hiszen nem a korábbi évtizedekre jellemző takarékoskodási szemlélet kell hogy vezesse a döntéshozókat, hiszen mind az egészségügyi források bővülnek, mind a szociális területen a források bővülnek. Tehát senkit sem az fog motiválni, hogy hol kell megtakarítani, hanem végre a többletforrásból mindenki láthatja, hogy ki az, akinek szakápolásra van szüksége (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nem kórházi ellátásra van szüksége, és ők járhatnak a leginkább jól ennek a rendszernek az átalakításával. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me