FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A XX. század a széthordás, az elherdálás százada volt Magyarországon, emberi és anyagi javaink vesztek oda és szórattak szét a világban. A kár felbecsülhetetlen. Azért történt mindez, mert a nemzet néha nem tudott, néha pedig nem is akart megfelelően vigyázni az örökségként ráhagyott értékeire. Tűrnie kellett, hogy idegenek elpusztítsák vagy elrabolják azokat, de néha éppen saját maga dobta tűzre a kincseit. Ezen változtatni kellett.
A kormány 2010 óta több területen bátor lépéseket tesz azért, hogy visszaadja a magyarság önrendelkezését. Azon dolgozik a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció, hogy javainkat újra leltárba vegyük és megbecsüléssel, tisztelettel, okosan gondozzuk. A széthordás, az elherdálás korszakát felváltotta és felváltja az összegyűjtés s a gyarapodás korszaka az észszerűsítés keretében. Ezt szolgálja az előttünk fekvő indítvány, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/10525. számú előterjesztés. Ebből egy-két dolgot kiemelnék. Nyilván államtitkár úr, az előttem szólók több mindent megjegyeztek a törvénnyel kapcsolatban, én a bürokráciacsökkentést emelném ki, amelyet szolgál az örökségvédelem szempontjából jelentős területtel való koherens és illeszkedő szabályozás módosítása, a párhuzamos intézkedési lehetőségek megszüntetése. A módosítás ezen túlmenően kiterjed a tapasztalatok figyelembevétele a régészeti örökség, a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások szabályainak további egyszerűsítésére és koordinálási feladatainak erősítésére.
A korábbi törvényjavaslat, törvénymódosítás óta eltelt idő jogalkalmazása során nyert tapasztalatok szerint pontosításokat tartalmaz a törvénymódosítás jelentős része. További cél, hogy a módosítás még átláthatóbb szabályozást, az eljárások könnyítését, ezáltal gyorsítását, a bürokráciacsökkentést szolgálja, illetve az örökségvédelmi hatóság által hozott elsőfokú döntéssel szembeni fellebbezés kizárása az egyes adminisztratív kötelezettségek megszüntetésével az új általános közigazgatási rendtartás fokozatos bevezetését szolgálja. Nagy örömmel vettem, amikor a nemzeti emlékhelyekről szóló részét olvastam ennek a tervezetnek, hiszen Nagycenk, Szigetvár, Széchenyiék bekerülnek ebbe a fantasztikus környezetbe, nemzeti emlékhellyé válnak, és bizony ez a magyarság kiemelkedő területét szolgálja.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kulturális javak megóvása, okos kezelésük és gondozásuk közös feladatunk, nemzeti hatáskör, az örökösök szent kötelessége. Ezek hordozzák magukban a magyarság megmaradásának kulcsát, ezekbe kódolták őseink, ezek által üzennek a múltból a jelennek, hogy jövője csak annak a közösségnek van, amelyik ismeri és féltő gondoskodással óvja a múltját. Jussunk van, legyünk büszkék rá és legyünk méltóak erre!
A KDNP-frakció támogatja a törvénytervezet elfogadását, és erre kérjük tisztelt képviselőtársainkat is. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me