L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a vitában részt vevő képviselőtársaim felkészülését és hozzászólásait. Ha jól értelmeztem, akkor a kormánypárti frakciók támogatják a törvényjavaslatot, az ellenzék részéről pedig csak két frakció szólt hozzá, az LMP nem vett részt a vitában.
Hiller István képviselőtársam alapvetően a törvény egyik részével egyetértett. Én mindösszesen csak annyit szeretnék mondani, hogy megköszönve azt, amit a budai Vár felújításáról mondott, és méltányolva is ezeket a gondolatait, jelezve azt, hogy nyilvánvalóan amire gondolt, azt alapvetően a palotára értette, ha én jól értettem, és minthogy a palotába kulturális funkciókat szánunk, ezért ezt a vitát itt valóban nem érdemes tovább folytatni.
Viszont egyetlenegy dologra szeretnék reagálni. Képviselőtársam azt mondta, hogy az örökségvédelem behódol a gazdasági oldalnak, illetve a beruházói oldalnak, és hogy nem sikerül azt a status quót megtartanunk, amelyik sokáig jellemző volt. Én nem így látom ezt, tisztelt képviselő úr. Én azt gondolom, hogy szükség van olyan racionális lépésekre, amelyek nem a beruházói oldal érdekeit szolgálják, hanem egyszerűen normális keretek közé helyezik a régészeti feltárások mindennapjait. Utaltam egy konkrét példára, ez a salgótarjáni eset volt. Egyébként önök annak idején hasonló megfontolásokból, vélelmezem, hogy hasonló megfontolási okokból hozták létre a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot. Itt bizony van olyan probléma, hogy hiába van akkreditált régészeti tevékenységet folytató múzeum. Megtartottuk, amit ígértünk, és ez a törvényjavaslat se változtat azon, hogy a területileg illetékes múzeum gyűjtőkörét, illetve feladatellátási lehetőségeit nem fogjuk csorbítani, tehát ez továbbra is így van.
(12.30)
Viszont azzal a problémával kell szembenéznünk, hogy hatóság jár ide, hatóság jár oda, akkreditáció ide, akkreditáció oda, sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a beruházó egyszerűen nem tud megegyezni azzal a konkrét múzeummal, amelyiknek azon a területen feltárási jogosultsága van, hónapokig húzódhat el az egyezkedés. Ha tetszik, ez az üzleti tárgyalás megakadályozása, ami hónapokkal kitolhat egy útépítést vagy bármilyen beruházást. Tehát itt ennek a felgyorsításáról van szó, ami nem jelenti azt, hogy a régészeti érdekek sérülnek, csak arról van szó, hogy abban az esetben, ha nem tud megegyezni a beruházó a területileg illetékes múzeummal x időn belül, akkor ezt a jogosultságot átveszi tőle a Forster Központ, és aztán a Forster Központ majd az akkreditált intézmények közül mással fog megállapodni.
Tehát egyszerűen racionális irányba kellett elmozdulnunk. Nem gondolnám, hogy ezzel bármilyen módon is az örökségvédelem érdekei sérülnének, vagy az örökségvédelem behódolna a beruházói oldalnak. Én egyébként se tartom ezt értelmes dolognak, hogy szembeállítjuk állandóan a gazdasági érdekeket, az infrastrukturális fejlesztéseket meg a kulturális érdekeket vagy az örökségvédelem érdekeit. Az az érdekünk mindannyiunknak, hogy egyrészt a régészeti leletek Magyarországon, amelyek a földben vannak, ne sérüljenek, másrészt, amit lehet, azt tárjuk fel, és mutassuk meg, tudományosan dolgozzuk fel őket a múzeumokban, harmadrészt ezt a munkát szakszerűen végezzük el, a nemzeti kulturális érdekeket figyelembe véve. Szerintem ennek a háromnak ez a törvény megfelel. Konkrétumokat pedig nem mondott a képviselőtársam arról, hogy mégis miben látja ezt a behódolást, csak ilyen politikai szlogeneket hangoztatott, úgyhogy nem tudok egyetérteni a felvetésével.
Hegedűs Lorántné képviselő asszonynak is köszönöm a hozzászólását. Azt szeretném mondani, hogy egyrészt a konkrét felvetésére, amit a Vajdahunyadvárral kapcsolatosan megfogalmazott az írásbeli kérdésben, Lázár miniszter úrtól megkapta a választ a képviselő asszony. (Hegedűs Lorántné jelzésére:) Tehát megkapta a választ a képviselő asszony, de én azt tudom önnek felajánlani, minthogy ennek a törvénynek ez nem tárgya, amiről ön beszélt, hogy a képviselő asszonynak bármelyik konkrét törlés esetében tudunk tájékoztatást adni, és magát a dokumentációt, a műemléki dokumentációt meg tudjuk mutatni a képviselő asszonynak, bele tud tekinteni a műemléki dokumentációba.
Tehát azért higgye el, hogy a kollégáink nagyon alapos munkát végeznek, amikor arról van szó, hogy rendelettel kell törölni a műemlék-nyilvántartásból műemléki értéket! Abban az esetben, ha valami bekerül a rendeletbe a félévenként felülvizsgálat során, annak nagyon alapos indoka van. Nem érdekünk az, hogy műemléket elveszítsünk, de sajnos szembe kell nézni azzal, hogy az állam eszközei nem elég hatékonyak, a pozitív ösztönzés irányába most indultunk el éppen ezzel a törvényjavaslattal, illetve az adókedvezmények nyújtásával. Tehát sajnos nagyon sok műemléki érték pusztult el az elmúlt két és fél évtizedben is, ha pedig ezek elpusztultak, elvesztek, vagy ha éppen a szakszerű felújításuk nem megoldható, akkor indokolt adott esetben kivenni őket a műemléki körből.
De még egyszer mondom, a képviselő asszonynak nem kell írásbeli kérdés formájában feltenni. Ha engem megkeres, szívesen állok rendelkezésére, és bármelyik, az elmúlt időszakban, az én államtitkárságom idején a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendeletébe bekerült műemlékkel kapcsolatosan, illetve a törlési listára felkerült korábbi műemlékkel kapcsolatosan tájékoztatást tudok adni a képviselő asszonynak, hogy megnyugtassam, a kollégáink nagyon tisztességes és alapos munkát végeznek. De erről nem szeretnék részletesebben beszélni, mert a törvényjavaslatnak ez nem tárgya, erről nem szól a törvényjavaslat. Ha gondolja, hogy érdemes arról politikai polémiát folytatnunk itt a Házban, akár egy bizottsági ülés keretében, hogy hogyan néz ki a magyar műemlékek helyzete, állapota, akkor én ez elé nyitottan állok, és szívesen beszélek vagy beszélgetek is erről a képviselő asszonnyal; nem is feltétlenül kell a Ház keretei között, hanem akár az irodámban is. Köszönöm szépen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, itt a későbbi bizottsági vitában, illetve majd a záróvitában lesz értelme még több mindenre reagálnom, most csak ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me