BARTOS MÓNIKA

Full text search

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az unalomig ismételgetjük e Ház falai között és azon kívül is, hogy paradigmaváltásra van szükség. Paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy úrrá legyünk az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszélyen, a létünket biztosító természeti környezet pusztulásán. Pusztulást mondtam, de pusztítást kellett volna. Amikor természeti környezetről beszélek, minket megtartó természeti rendszereket említek és azok átalakulását, akkor nem csak az éghajlatra, az éghajlatváltozásra gondolok; bár nem kétséges, hogy ez kapja a legnagyobb figyelmet, de még ez sem kap eleget.
Áder János köztársasági elnök úr az elmúlt héten felszólalt az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményt tárgyaló napirendünknél, felszólalását a híres Einstein-idézettel kezdte, miszerint „Napjaink legégetőbb bajai nem oldhatók meg a gondolkozásnak azon a szintjén, amelyen akkor állunk, amikor a bajokat okoztuk.” Ez másként fogalmazva azt jelenti, hogy a fejekben, a fejünkben kell rendet tenni.
(13.50)
A gondolkodásunkat kell megváltoztatni, és egy teljesen új megközelítésből szemlélni a helyzetünket. De hogyan lehet ezt elérni? Hogyan lehet ezt elérni akkor, amikor - ahogy Áder elnök úr is fogalmazott - nemzetközi felsővezetői szinten történtek komoly előrelépések, de az idő sürget, és a megvalósítással nem várhatunk? Hogyan lehet az elméletet gyakorlatra váltani? Hogyan lehet sokakat megszólítani, tömegeket megszólítani, hiszen a valódi változáshoz mindenkire szükség van?
Sajnos vagy szerencsére nincsenek egységes receptek. Számos ajánlás létezik, de a legjobb utat, a leghatásosabb módszert minden országnak magának a helyzethez igazodva, a nemzeti jellegzetességekhez, a lehetőségekhez alkalmazkodva kell megtalálni. De talán abban egyetértünk, hogy a személyes tapasztalat, a személyes érintettség kiemelkedik a szemléletformáló gyakorlatok közül. Nem kell hosszasan magyarázni, hogy miért. Átéltük már mindannyian, hogy milyen sokat jelent egy pohár víz egy hosszú tikkasztó nap után. Jobban rácsodálkozunk a természet erejére, ha átéltünk már egy óriási vihart. És jól tudja az, hogy milyen nehéz kézzel mosni, akinek elromlott a mosógépe. Kényelmes világunkban sok mindent természetesnek veszünk, pedig a dolgok többsége nem természetes. A tiszta ivóvíz, az étel, a szép tiszta környezet nincsenek ingyen. De ahhoz, hogy ezt igazán megértsük, hogy igazán értékeljük, át kell élnünk a hiányát, meg kell tapasztalnunk, hogy mennyi fáradságot jelent mindezek megteremtése.
Ezért tartom nagyon fontosnak, szemléletformáló eszköznek a TeSzedd! akcióit, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az idén már hatodik alkalommal szervezett meg az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Jómagam Sopronban az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatóival gyűjtöttem a szétdobált szemetet, az illegálisan lerakott hulladékot. Itt is szeretném megköszönni Firtl Mátyás képviselőtársamnak és munkatársainak a sok segítséget és a kiváló koordináló munkát, a hallgatóknak pedig a lelkes segítséget.
Jó látni, hogy a TeSzedd! milyen sikeres és mennyire ismert lett az elmúlt években, hiszen a TeSzedd! akció hazánk legnagyobb önkéntes szemétgyűjtő mozgalmává nőtte ki magát; erről a számok is tanúskodnak. A regisztrált önkéntesek száma 2011-ben 35 ezer fő volt, mely 2015-re 115 ezer főre növekedett. A helyszínek, megtisztított területek száma pedig 2015-re már 1590-re emelkedett. Az összegyűjtött szemét mennyisége is sokat mond, az eredményességről árulkodik: 2012-ben 3 ezer köbméter hulladékot, 2015-ben pedig 2300 tonnát, 9 ezer köbméter hulladékot gyűjtöttek össze az önkéntesek. Ebben az évben pedig 10 százalékkal többen regisztráltak, 128 605 fő jelentkezett a programra, az érintett helyszínek pedig 2240 helyet érintettek, ez 40 százalékkal több, mint az előző évben volt.
Nagy eredménynek tartom, hogy a részvétel és a személyes érintettség átélése miatt az emberekben erősödött a környezet iránti felelősség, de mindemellett legalább ennyire fontos a program közösségépítő szerepe és az önkéntes tevékenységet elősegítő hatása. Remélem, hogy a következő évben is folytatódni fog, és együtt ott fogunk lenni a TeSzedd! mozgalomban. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me