DR. HÖRCSIK RICHÁRD,

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD,
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselőtársaim! Felszólalásomat hadd kezdjem egy szokatlan kérdéssel. Emlékeznek-e még arra, képviselőtársaim, hogy 2015. december 31-én milyen fontos esemény történt Magyarországon az óévbúcsúztatáson kívül? Nos, ilyenkor mindenki az óév búcsúztatására gondol, talán kevésbé emlékeznek egy nagyon kicsi hírre, ami a következő napon jelent meg, hogy a kormány december 31-én sikeresen lezárta a 2007-13 közötti európai uniós fejlesztési ciklust, mintegy 8600 milliárd forint értékű forrás állt Magyarország rendelkezésére, amit az intézményrendszer teljes egészében kifizetett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy ez a rendszerváltoztatás óta eltelt huszon-esz-tendő a magyar gazdasági és politikai életnek az egyik legfontosabb bejelentése volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azóta eltelt pár hónap. Talán még kevés az idő, hogy egy átfogó képet rajzolunk az uniós támogatásokról. De az már most jól látszik, hogy ezzel a ténnyel Magyarország történelmet írt. Történelmet írt nemcsak itthon, hanem az egész Európai Unióban is. Először is azért, mert bravúr volt ebben az értelemben, hogy a polgári kormány 2010-13-ban meghozott intézkedéseinek köszönhetően meg tudta akadályozni a korábbi rendszer hibáiból eredő, az Európai Bizottság előrejelzése szerint 25-30 százalékos forrásvesztést. Románia esetében sajnos ez bekövetkezett. Másodszor azért, mert a pénzügyi ciklus második részében a kormány el tudta érni, hogy végül is, ahogy hallottuk, egyetlen cent sem gurult vissza Brüsszelbe. Az összes forrást sikerült lehívni, ami, emlékezzünk vissza, 2007-ben, amikor indult a program, még csak álom volt, 2015-re valósággá lett. Harmadszor azért is, mert volt mersze a kormánynak, hogy a hazai és az uniós támadások kereszttüzében a meglévő, az örökölt pályázati intézményrendszer korrekcióját végrehajtsa. Tette ezt annak érdekében, hogy felgyorsítsa a kifizetéseket. Azt is mondhatnám, hogy a kormány lebontotta a brüsszeli bürokraták és a szocialista kormányok által a magyar polgárok és az uniós források közé szorgosan felépített bürokrácia falait.
Végül mindezeknek köszönhetően, ahogy hallottuk, Magyarország jól teljesített, mert a rendelkezésre álló kereteken felül, tehát 108 százalékban fizette ki az uniós pénzeket. Úgy hiszem, hogy bárki bármit mondhat, kritizálhat, de ezek a mondatok történelmi sikert takarnak, amelyre büszke lehet Magyarország. Köszönet illeti a magyar kormányt az uniós kiállásáért és a következetes hazai fejlesztéspolitikájáért.
Tisztelt Képviselőtársaim! A 2007-13-as időszakban Magyarországnak járó uniós források, ahogy hallottuk, a hazai kiegészítésekkel 9223 ezer milliárd forintot tettek ki. Sok ez vagy kevés? Mielőtt válaszolnánk erre a kérdésre, úgy hiszem, hogy szükséges leszögezni: az uniós források nem adományok, az uniós források nem segélyek, hanem Magyarország uniós tagságából eredendő, a szerződésben rögzített joga és lehetősége, hogy a magyar adófizetők forintjait is magában foglaló uniós pénzügyi alapokat felhasználhassa. És ezért kell visszautasítani minden olyan alaptalan politikai fenyegetést, akár az osztrák kancellár, akár mások részéről hangzik el, például a migrációval összefüggésben, hogy Magyarország valamiféle megrendszabályozása címén ezeket a kohéziós pénzeket el tudnák vonni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A frissen készült elemzések rávilágítanak arra, hogy Magyarország számára az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult: 2600 milliárd befizetésünk ellenében 8600 milliárd forrást kaptunk. Sok ez vagy kevés? Nos, az éremnek mindig két oldala van, tisztelt képviselőtársaim. Egyrészt elvitathatatlan például, hogy ha ezek a források nincsenek, a 2008-2009-es válságos években Magyarország még súlyosabb recesszión ment volna keresztül. Tény az, hogy az EU-s források évente a magyar GDP 0,6 százalékát növelték, hozzájárultak a beruházások, a foglalkoztatás, a K+F tevékenység és a termelés bővüléséhez.
És nagyon lényeges, hogy az uniós támogatásokból létrehozott új munkahelyek száma több mint százezer. És tény az is, hogy az infrastruktúra fejlesztésével az uniós forrásokból például 2013-ig 443 kilométernyi út épült, a felújított utak száma pedig közel 2500 kilométer. Ilyen mértékű infrastrukturális felvirágzás több mint száz éve, a dualizmus korában volt utoljára. Nem sorolom tovább.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor, ahogy a mai miniszteri expozéban is elhangzott, az EU-s támogatás nagysága nem bizonyult elégségesnek a növekedési pálya felgyorsításához, a rendelkezésre álló teljes keret kifizetése ellenére sem. Nem javult meghatározó mértékben az ország versenyképessége, mi több, a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatását, a regionális különbségek csökkentését csak részben tudták enyhíteni. Abaúj és Zemplén képviselőjeként sokat tudnék erről beszélni. Tény, hogy bár a mérleg nyelve egyértelműen pozitív, ha koncepcionális, jobban végiggondolt program indult volna el már 2007-ben, most jóval kedvezőbb pozícióban folytathatnánk ezt a munkát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Új borhoz új tömlő kell, tartja a bibliai mondás. Éppen ezért üdvözlöm azt, hogy a kormány átalakította a teljes intézményrendszert, és biztosítják, hogy a pályázók egyszerűen, könnyen, hatékonyan jussanak az uniós forrásokhoz. Ezáltal pedig a jelenlegi uniós költségvetési ciklus meg tudja teremteni a lehetőségét, hogy hazánk egy erős, versenyképes, a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelni képes ország legyen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me