DR. KÖPECZI

Full text search

DR. KÖPECZI
DR. KÖPECZI-BÓCZ TAMÁS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Arról szeretnék tájékoztatást adni a tisztelt képviselőknek, hogy egészségügyi és oktatási programokra természetesen a 2014-20-as időszakban is mód van, ezek közül is kiemelnénk az egészségügyi fejlesztéseket. Az elmúlt időszakban a kórházak felújítása megvalósult és lezárult, az új időszakban pedig azokat a hiányokat pótoljuk csak, amelyekre korábban nem volt mód. Ilyen például a gyermeksürgősségi ellátás, amely gyermeksürgősségi ellátás teljes országos és regionális fejlesztése is megtörténik, ezzel egyben csatlakoznék azokhoz a kritikákhoz is, amelyek arról szólnak, hogy a területi különbségtétellel nem foglalkozna a jelenlegi program, hiszen ez kifejezetten ezt a célt szolgálja.
Az egészségügy másik két fontos, kiemelt területe az, hogy alapvetően ne legyünk beteget, tehát a mostani kiírások arról fognak szólni, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, egyre jobb legyen, ennek megfelelően számos olyan program indul, amely az egészségmegőrzést, a prevenciót fogja célozni. Ezen program keretében jellemzően az alapellátást, tehát a háziorvosok szolgáltatásait szeretnénk megerősíteni részben úgy, hogy többletkapacitást kapnak, tehát ennek megfelelően olyan szakszemélyzet és olyan szakemberek fognak mellettük dolgozni, amellyel például a háziorvosok adminisztratív terheit tudjuk csökkenteni, és több időt tudnak a gyógyításra fordítani.
Az egészségügy harmadik nagyon fontos területe pedig a szakdolgozók képzése, továbbképzése, illetve az ő karrierútjaik lehetősége. Ezek közül is elsősorban ma azokat céloztuk meg, akik már egyébként is az egészségügyben dolgoznak, nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel, ezért a bérük elmarad a más területen dolgozókéhoz képest. Az ő számukra ingyenes képzések fognak megvalósulni, amit egyébként állami intézmények végeznek.
(17.20)
Az oktatás területén pedig kifejezetten aláhúznánk a területi különbségek csökkentését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra tett javaslatot a kormánynak, hogy azokon a hátrányos helyzetű területeken működő iskolákban, ahol a gyermekek száma túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű, lehessen eltérő szabályozásokat alkalmazni. Az eltérő szabályozás pedig elsősorban azt jelenti, hogy kisebb gyermeklétszámra jusson egy-egy pedagógus, legyenek olyan ingyenes szolgáltatások, amely szolgáltatásokhoz folyamatosan hozzáférhetnek nemcsak a diákok, hanem a szülők is. Alapvetően azt gondoljuk, hogy ez a fajta területi különbségtétel, előnyös területi differenciálás lehet az, amely például egy-egy ágazatban, ebben az esetben az oktatás területén a különbségek csökkentéséhez hozzá fog járulni. Ez hangsúlyos része a 2014-20-as időszak programjainak.
Összegezve: az egészségügyre és az oktatásra egyaránt fordítunk. Nagyságrendjében ez azért lehet, hogy kevesebb, mert nem a beruházásokra, hanem inkább az ott dolgozó emberekre, az ott dolgozó emberek képzésére, továbbképzésére és bérkiegészítésére szeretnénk forrásokat fordítani. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me