DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én egy olyan területről mondanék pár szót, ami a többi területhez képest kicsi, és kevesebb pénzt is kap EU-s forrásokból, de ugyanolyan fontos jelentőségű, ez pedig a fogyatékosságügy területe. Azt is hozzá kell tennem, hogy a többi terület fejlesztése, például a közlekedés, a mezőgazdaság vagy a különböző ingatlanfelújítások, -fejlesztések, ha az egyetemes tervezés alapján valósulnak meg, akkor ez jó a fogyatékossággal élő személyek számára, mert akkor ezekben benne van az akadálymentesítés is. Ugyanakkor szükség van speciális programokra, projektekre, támogatásokra is. Ezeket elsősorban a TÁMOP és TIOP keretén belül tudjuk támogatni, a 2007-2013-as időszakban is így volt ez.
Azt is el kell mondani, hogy össze sem lehet hasonlítani az európai uniós források megnyílása előtti időszakot a mostanival, ég és föld a különbség ugyanis; sokkal több támogatást kapnak a különböző, fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatos projektek. Természetesen elismerem, hogy jó lenne ennél több támogatás is, és remélem, hogy a 2014-20 közötti időszakban a fogyatékosságügyi, illetve az európai fogyatékosságügyi stratégia 2020 alapján is több lesz ez a forrás.
Röviden a számokról és programokról. A TÁMOP és TIOP keretén belül a 2007-2013-as ciklusban közel 66,7 milliárd forintot kapott a terület. Ilyen például a támogatott lakhatás területe, a kitagolás támogatása, illetve a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés támogatása, a közintézmények akadálymentesítése, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, a mozgáskorlátozottak számára rehabilitációs központ létrehozása, illetve a rehabilitációs szolgáltatások bővítése, a hallássérültek számára az önálló életvitel segítésére a video-tol-mács-szolgáltatás támogatása, és nem utolsósorban a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának területén indult projektek.
Én bízom abban, hogy ezeket a területeket továbbra is támogatni fogja a kormány. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me