FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak még egy mondat a TÁMOP-pal kapcsolatban: Pest megye 12. választókerületében 34 TÁMOP-os pályázat nyert összesen 619 354 163 forintot; ebben az egy választókerületben TÁMOP-ból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sok mindenről szó volt az előző felszólalásokban, én egy picit a saját választókerületemen keresztül próbálom megmutatni, hogy Pest megye 12. választókerülete az elmúlt költségvetési ciklusban milyen forrásokhoz jutott, és milyen módon használta azt föl. És azzal kell kezdjem, hogy amikor 2004-ben uniós tagállammá váltunk, akkor nagy reményeket fűztünk ahhoz, hogy a mi térségünk, ahol azért az ipar nem volt jelentős, a mezőgazdasági feldolgozóipar gyakorlatilag megszűnt, ezek az ipari létesítmények újra megépülhetnek, olyan forrásokhoz juthatunk, ami a térség munkaerő-ellátásában nagyon fontos szerepet fog bevállalni.
(17.00)
Azonban ez nem történt meg, hiszen abban teljesen egyetértettem a miniszter úrral, amikor azt mondta, hogy az uniós források 90 százalékát gyakorlatilag nem ilyen célokra használták fel abban az időben; nem jól tervezték meg azokat a projekteket, amelyeket végül is az Unió jóváhagyott a 2007-13-as esztendőkre.
A mi térségünkben, ahol nagyon komoly hiányosság volt, például több településen a csatornázottság, az elmúlt években hála istennek ez megvalósult. Annak idején azt mondtuk, hogy a falukép megváltoztatása, a városközpontok rehabilitációja ugyan magukban szépítészeti megoldások, de hogyha erre pályázni, akkor erre pályázunk. Sokkal jobb lett volna olyan módon gondolkodni, mint ahogy a jó mesterember nem a nagy házát építi meg először, amikor elkezd a műhelyben dolgozni, hanem fejleszti a saját üzemét, és miután elért bizonyos szintet, utána lesz képes rá és lesz lehetősége arra, hogy a saját házát is olyanná tegye, amilyenné szeretné. Először a termelési rendszereket kellett volna a mi térségünkben is fejleszteni az elmúlt hétéves uniós ciklusban.
Nagyon sok minden megépült a választókerületben, a városközpont, Nagykőrös főtere csodálatos lett ebben az uniós ciklusban; a csatorna Nagykőrösön teljes egészében megvalósult, hiszen a város egyáltalán nem volt csatornázott a korábbi évtizedekben, és ez most, hála istennek, 5,5 milliárd forinttal megvalósult. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a tíz település, amely a választókerületben helyezkedik el, nagyon komoly hiteleket vett fel az önrész fedezetéhez.
Amikor a magyar kormány, a magyar állam átvállalta az önkormányzati adósságokat, ebben a választókörzetben majdnem 14 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, és tulajdonképpen ettől a lehetőségtől kaptak levegőt az önkormányzatok. Bízom benne, hogy a következő uniós ciklusban ezt a lehetőséget úgy tudják felhasználni, hogy valóban olyan pályázatokhoz jussanak, amelyek elsősorban munkahelyteremtésre szolgálnak. Csak zárójelbe teszem, éppen ma voltunk a Külügyminisztériumban egy olyan összejövetelen, ahol magyar vállalkozás, egy ceglédi helyi vállalkozás egy 6,3 milliárdos beruházást fog megvalósítani a városban, és ehhez komoly kormányzati támogatást és segítséget is kapott.
Úgyhogy bizakodva nézünk a következő évek elé, és nagyon bízom abban, hogy Cegléd és környéke, Pest megye 12. választókerülete, amely ma a megyében az egyik legsanyarúbb helyzetben lévő választókerület, illetve járás - Nagykátai járás, egy része Ceglédi járás, Nagykőrösi járás -, olyan forrásokhoz fog hozzájutni, amelyekkel a gazdaság fejlődése, új munkahelyek teremtése fog megtörténni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me