HORVÁTH ISTVÁN

Full text search

HORVÁTH ISTVÁN
HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, ha visszatekintünk az elmúlt európai uniós ciklusra, illetve az európai uniós kifizetésekre a vidékfejlesztés szempontjából, akkor komoly hiányérzetünk lehet, és le kell vonni azokat a tanulságokat, azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt ciklus hibájában a rendszer alkalmazott, és a következő időszakra egy olyan rendszert kell építenünk, amely figyelembe veszi az igényeket és a lehetőségeket, és valóban egy valódi vidékfejlesztésnek teszi le az alapjait, illetve biztosítja hozzá a forrásokat.
Hogy mire gondolok? Az elmúlt hét évben mik voltak talán a legnagyobb hiányosságok? Maga a közigazgatási eljárási törvény, az úgymond Ket. egy nagyon komoly merevséget okozott a rendszernél. Bizonyos támogatások esetében - mint a földalapú támogatás, ahol mondhatni azt, hogy majdnem normatív alapon mentek a kifizetések - ezt még tudta kezelni, de a beruházásokra vonatkozóan teljes egészében rugalmatlan volt, kiszámíthatatlan volt, és jellemezte az elmúlt hét évet, hogy nagyon sok projektnél visszafizetési kötelezettsége volt a kedvezményezettnek, és adott esetben még büntetéseket is kellett fizetni.
Miből adódott a beruházásokra vonatkozóan ez a fajta kiszámíthatatlanság? Maga a pályázatok kiírása a kedvezményezetti kör számára szinte ismeretlen volt, nem volt tervezhető, hogy mikor nyílnak meg ezek a beruházási források, egyszer csak megjelentek valaminél fogva, és úgy tűnik, egy kívülálló kedvezményezetti kör tudta ezeket az időpontokat, és sok esetben ezek a források két-három nap alatt ki is merültek, és maga a rendszer lezárt, tehát sok olyan beruházás ezért nem tudott megvalósulni, amihez egy kicsit hosszabb tervezés, előkészületek lettek volna szükségesek, hanem csak egy bizonyos kedvezményezetti kör tudta ezt a forrást elérni.
A mostani rendszerben komoly változtatás az volt, hogy kiszámíthatók a pályázatok kiírásának az időpontjai, megvan a pályázat kiírásának a ciklusa, hogy a kiíráshoz képest 30 napon keresztül tudják a pályázók beadni a pályázatukat, és a 30 nap leteltével zárul a pályázati beadási lehetőség, és utána kezdik értékelni a beadott pályázatokat. Tehát van arra lehetőség, hogy megalapozott és jól előkészített pályázatok menjenek be, és a gyors, hirtelen kiírásból adódóan nemcsak egy szűk kör tudja ezeket elérni. Maga az értékelési szempont teljes egészében objektív lesz, és csak a pályázat tartalmi és szakmai részét fogja figyelembe venni.
Az is egy fontos szempont volt ezeknél a pályázatoknál, hogy mivel a beadás és a döntés is kiszámíthatatlan volt, az előző ciklusban későn tudták meg a pályázók, hogy nyernek, maga a kifizetés is nagyon-nagyon hosszadalmas volt, és sok esetben ott, ahol az önerőt banki finanszírozásból kellett a pályázónak megfinanszírozni, amire a pályázat megvalósítási szakaszba került, a bank már nem tudta tartani azokat a kondíciókat, viszont a kedvezményezettnek nem volt már lehetősége arra, hogy módosítsa a rendszert. A korábbi Ket.-rendszer nagyon merev volt, tehát nem lehetett azt mondani, hogy nem a 100 milliós beruházást fogom megvalósítani, hanem csak kevesebbet, hiszen a banki finanszírozás, a banki környezet is megváltozott. Ezt a fajta rugalmasságot a rendszer nem vette figyelembe, ezért is nagyon sok pályázat meghiúsult. A következő ciklusra vonatkozóan a partnerség, az együttműködés és a valódi vidékfejlesztés lesz a cél, kiszámíthatók lesznek a pályázatok, valódi tartalmi értékelés után fogják a kedvezményezettek megkapni a támogatói döntést, és ami nagyon fontos, az előleg lekérésével sokkal finanszírozhatóbb és átláthatóbb lesz a rendszer.
Az is egy nagyon fontos szempont még, hogy amíg az előző ciklusban úgymond az érintett kör, aki jogosult volt a támogatásra, 1 százaléka vitte el a támogatási összeg 50 százalékát, tehát nagyon nagy aránytalanság volt a kedvezményezetti körrel kapcsolatosan, addig ez a mostani ciklusra változni fog, és a kis- és közepes gazdaságok tervezhető módon, megfelelő likviditással és szakmai háttérrel kapnak lehetőséget arra, hogy gazdaságaikat fejlesszék.
Úgyhogy én azt gondolom, szükségszerű volt ennek az új rendszernek az átalakítása, és ez valódi vidékfejlesztési lehetőséget ad a vidéki gazdálkodók és termelők számára. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me