LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársam! A kormány nevében arról tájékoztatom, hogy megkezdtük a képviselő úr fölvetése alapján - és a társadalompolitikai konszenzus jegyében is - a nemzeti emlékhellyé nyilvánítás folyamatát. Tehát a kormány támogatja a kezdeményezést, egyetért vele, sőt maga is fontosnak tartja, hogy az esztergomi vár, akár abban az értelemben, amit ön használ a kérdésében, akár szűkebb értelemben is a nemzeti emlékhelyek sorába lépjen tizennegyedikként.
Erre két okunk legalább van. Az egyik mindenféleképpen az, hogy a magyar állam függetlenségével összefüggő helyről beszélünk. Az államiságunk első 500 esztendejében Esztergom az állam igazi központja, az állami irányítás központja, és a magyar állam függetlenségét kiválóan jelképezi és szimbolizálja 1010-től egészen az 1540-es évekig. A második okunk, hogy a magyar állam nemcsak független ebben az időszakban, hanem keresztény is, ezért a keresztény magyar államiságra is legalább ilyen mértékben gondolhatunk, amikor Esztergomra tekintünk. Tehát a keresztény magyar állam és a független magyar állam adja az okát annak, hogy a nemzeti emlékhellyé nyilvánítás gondolatát támogatni tudjuk.
Különösképpen fontosnak tartom tisztelt képviselőtársaim figyelmébe idézni az elmúlt száz év emlékezetpolitikai lépéseit, nem mindegy, hogy a magyar állam mikor és milyen formában tartotta fontosnak, hogy Esztergommal foglalkozzék. Az első nemzetpolitikai jelentőségű felújítási sorozat 1930-ban kezdődött, majd 2000-ben folytatódott, és - Hiller István elnök úrnak köszönhetően - 2008-ban, a reneszánsz évvel lépett egy újabb stádiumba. Épp ideje, hogy ne csak a nemzeti emlékhellyé nyilvánításról beszéljünk, hanem sorra kerülhessen ennek az emlékhelynek a továbbépítése is, az elmúlt száz év hagyományait kicsit felgyorsítva. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me