SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány tisztában van a megújuló forrásból előállított energiatermelés fenntartható fejlődésben betöltött szerepével, ezért kapcsolódó fejlesztésként mindenképpen támogatjuk ezeket a fejlesztéseket is.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség októberben közzétett adatai alapján Magyarország 2014-ben 11,1 százalékra növelte a megújulók részarányát, és 2020-ra az Európai Unió által 13 százalékban meghatározott megújuló energiát 14,65 százalékra szeretnénk növelni. A 2020-as célszámok teljesítésében a megújuló energiaforrások egyikeként számolunk a szélenergiával, de a hazai szélerőművek viszonylag alacsony működési óraszáma, a termelésük időjárásfüggő volta miatt, a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében olyan energiaforrásokat kell találnunk, amelyek biztosítják a stabil ellátást.
Az atomenergia az időjárástól függetlenül, alacsony szén-dioxid-kibocsátással képes egyenletes energiatermelésre. A különböző támogatások révén a nap- és szélerőművek üzemeltetési költségei alacsonyabbnak tűnnek, azonban ha hosszú távon nézzük az erőművek teljes élettartama alapján, az atomenergia a legolcsóbb energiaforrás.
Az Európai Unióban jelenleg 19 reaktor építését tervezik, összesen 21 gigawatt energiakapacitással. A kormány továbbra is elkötelezett a megújuló energia támogatásában, a megújuló energia részarányának növelését is szolgálják a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban az energiapolitikai célokra fordítható források. Négy operatív program van, nagyságrendileg 755 milliárd forint összegben tervezzük ilyen jellegű támogatás kiírását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me