DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Én is igyekszem hosszú távon választ adni önnek, ahogy kérte, hogy ha 25 év tapasztalata mögöttünk áll már a rendszerváltás után, akkor a következő évtizedekben mit várhatunk. De ha ön is egy odaszúrással kezdett, engedje meg, hogy én is ezt tegyem: úgy látom, hogy a 2016-os Dúró Dóra most nagyon vitatkozik a 2010-es Dúró Dórával, és amit akkor leírt még egy nemzeti párt választási programjaként, az most Magyar Bálint-i áthallásokkal bíró másfajta szólamnak tűnik itt a Parlament falai között. (Derültség a Jobbik soraiban.)
De ami a hosszú távú önkormányzati vagy állami finanszírozás kérdését illeti: 1990-ben a központi költségvetés az önkormányzatoknál az iskola fenntartásával és működtetésével járó költségeknek a 82 százalékát fizette ki, és 18 százalékot kellett az önkormányzatnak mellérakni. Utána jött nagyon sokféle kormány Magyarországon, de oda jutottunk 2010-re, hogy ez a 82 százalék 48 százalékra csökkent.
Ha tehát azt nézzük, hogy az önkormányzatoknál vannak az iskolák, és az állam átenged bizonyos bevételeket azért, hogy az önkormányzatok az iskolákat fenn tudják tartani, akkor 25 év tapasztalatával azt látjuk, hogy ez folyamatosan csökken, mert mindig kap többletfeladatot az iskola, mondjuk, fizessen ki egy 13. havi bért, és mindemellett csökkenő finanszírozást kap. Oda jutottak az iskolák, hogy ha megnézzük, hogy 2002 és 2010 között a költségvetésben főszámokként, nagy számokként mennyivel költött többet vagy kevesebbet a költségvetés 2010-ben, mint 2002-ben, akkor azt látjuk, hogy 143 milliárd forinttal volt kevesebb oktatási célokra 2010-ben, mint 2002-ben.
Ha egy ilyen rendszert fenntartunk, és azt mondjuk, amit ön kér, hogy az önkormányzatok legyenek a fenntartók és a működtetők az iskolák esetében, akkor ugyanígy elindulunk egy ugyanilyen húszéves távon, ugyanígy csődközelbe fognak jutni az önkormányzatok, és megint majd jön egy Fidesz-KDNP-kormány, amelyik 1300 milliárd forintos értékben, ahogy megtette 2010-ben, lehet, hogy 25 év múlva megint kell hogy konszolidálja az önkormányzatokat. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)
Amit ön mond, képviselő asszony, az az út a társadalmi különbségek növekedéséhez vezet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és az önkormányzatok folyamatos finanszírozási problémáihoz fog vezetni, ahogy vezetett az elmúlt húsz évben is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me