DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Láthatóan az MSZP frakciója - aki végignézte a listát, láthatja - ma arra készül, hogy minden ágazatnál, minden területen, szociális területen, nyugdíjterületen, az egészségügy területén, és amire még egy-egy képviselő bejött esetleg a frakcióból a mai napon a parlamentbe, végignézi, hogy 266 milliárd forintból mit tenne (Gőgös Zoltán: Sokan vagyunk. Többen, mint ti! - Kunhalmi Ágnes: Válaszolj! - Gőgös Zoltán: Eddig nem válaszoltál. - Közbeszólások az MSZP padsoraiban.), azt az érzetet, azt a látszatot keltve, mint ha egy kormányzati döntés lenne, hogy egy, a Nemzeti Banknál levő nyereség milyen jóléti célra fordítható.
Nyilvánvalóan önök is tudják, és aki követi alaposabban a parlament munkáját, az is tudja, hogy ez két teljesen különálló tétel. A magyar költségvetésnek ezek az összegek egyáltalán nem részei, így a kormánynak semmifajta döntési lehetősége nincsen, hogy az önök által említett 266 milliárd forintot hova, mire és miként költse. (Dr. Józsa István és Tukacs István: Matolcsyt ki választotta?) Ettől független az, amit a kormányzat megtett igenis az elmúlt években akár a nyugdíj területén is, de ezt nem egy ilyen jogi fikcióban tette meg, ami nem vihető végig jogilag, hiszen a jogszabályok ezt teljes mértékben kizárják. És ezt a szocialisták is tudják, csak azért csinálják, hogy nyilván ezzel is növeljék ennek az ügynek a kommunikációját, bár jogi lehetőség nincs rá, és nyilvánvalóan az Európai Bizottság máris indítana kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, ha ilyet tenne. (Dr. Józsa István: A Bizottság! A Bizottság! Hol a pénz?) De úgy gondolják, hogy ebből, teljesen mindegy, hogy ez jogilag nem kivitelezhető, teljesen mindegy, hogy jogszabálysértő, politikai tőkét tudnak ebből lehúzni, ezért csinálják ezt a sorozatot a mai napon. (Gőgös Zoltán: A kérdésre válaszolj! - Dr. Józsa István közbeszól.)
Ami a nyugdíjak területét illeti. Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz-KDNP minden évben inflációval megegyező, sőt összességében, ha a vásárlóerő-értéket nézzük, növelő mértékben emelte a nyugdíjakat. Nem hitelből tette ezt, hanem abból, hogy a magyar reformok működése következtében a gazdaságnak van már olyan ereje, olyan teljesítménye, amiből többletforrása van a nyugdíjkasszának is. Ehelyett önök szigorították a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait, eltörölték a 13. havi nyugdíjat, felemelték a nyugdíjkorhatárt, 8 százalékkal csökkentették az induló nyugdíjak összegét, és eltörölték 540 ezer rokkantnyugdíjas korrekciós emelését. (Gőgös Zoltán közbeszól. - Korózs Lajos: Mire költenéd a 266 milliárdot? - Gőgös Zoltán: Arról nem beszéltél! - Közbeszólások az MSZP padsoraiban. - Az elnök csenget.)
Ezt tették önök, mindezen túl pedig egyhavi, azaz 8 százalékos nyugdíjat meg is vontak minden magyar nyugdíjastól. (Dr. Józsa István: Azóta nincs rokkantnyugdíj.) Mi ezt visszaadtuk az elmúlt öt esztendőben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Zaj az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me