DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. A pszichiátriai ellátás területén, azt hiszem, országosan is és nyilván Budapesten is a legnagyobb problémát az okozta, amikor 2007-ben döntött az akkori szocialista-liberális kormány az OPNI, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásáról, hiszen ez önmagában szakembereket engedett el az országból. Ez egy pszichiátriai központ volt. Mind módszertan szempontjából, mind a betegellátás szempontjából óriási csapás volt a magyar pszichiátria számára, azóta sem lehetett pótolni, még ha vannak bizonyos intézetek, amelyek át is vették ezt az akkori feladatot.
Mindemellett, hogy az országos központ megszűnt, egyharmadával leépítették a pszichiátriai osztályok számát, ami szintén szakemberek szélnek eresztésével járt, ami szintén ellátási kapacitások csökkentésével járt.
2010 után igyekeztünk valamit ezeken a károkon enyhíteni, éppen ezért indítottuk el az Új Széchenyi-terv keretében a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű pályázatot, amelynek része volt az pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs fejlesztések megvalósítása, illetőleg fekvő- és járóbeteg-ellátást nyújtó intézményekben tudtak gondozóintézeteken túl fejlesztéseket végrehajtani. Ez kifejezetten erre a pszichiátriai célra hozzávetőlegesen 8 milliárd forintos pluszforrást jelentett, és a következő időszakban is szeretnénk összesen 11 milliárd forintot hasonló célokra, a pszichiátriai ellátás fejlesztésére fordítani, 6 milliárd forintot gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátásra, addiktológiai és mentálhigiénés ellátás fejlesztésére, míg 5 milliárd forintot az aktív fekvőbeteg-ellátás fejlesztésére fordítani.
A Dél-pesti Kórházban is - ahogy mondta - ilyen ellátás zajlik, és területi ellátási kötelezettséggel érintett a Merényi Gusztáv Kórház is. A telephelyén lévő, fejújított pszichiátriai osztályon a közelmúltban 69 millió forintos fejlesztés történt, ennek keretében biztonságosabbá tették a kórház pszichiátriai osztályának zárt részlegét, gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki, itt elkülönítik az idős betegeket, ezen túl megújult az épület tetőszerkezete, kifestettek kórtermeket, vizesblokkot alakítottak ki, kicserélték a bútorzatot, és biztonsági kamerákat is felszereltek. Bízunk benne, hogy ez is javítja az ellátás színvonalát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me