DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen a szót, igen tisztelt elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Az a barátság és egymáshoz kötődés, amely napjainkig jellemzi a lengyel és a magyar nép történelmi múltját, példa nélküli. Közös szentjeink, királyaink és hőseink, az egymás szabadságáért való áldozatvállalás, az első világháborút követően a lengyeleknek nyújtott magyar segítség, a második világháború során befogadott lengyel, majd az 1956 után befogadott magyar menekültek története örök kapocs a két nemzet életében.
Ez a nemzeteink közötti szolidaritás mind a mai napig formálja országaink sorsát, de jövőnkre csak akkor lesz igazi hatást gyakorolni képes, ha megőrizzük közös hőseink emlékét, és áldozatukat a magunk számára is hasznosítjuk. A közös emlékezés szükségességétől vezetve fogadta el 2007-ben a lengyel és a Magyar Országgyűlés azt a közös határozati javaslatot, amely a lengyel-magyar barátság napjának megünneplését hivatott szolgálni, 2014-ben pedig azt, amelyik idősebb Antall József és Henryk Sławik tettei előtt tiszteleg, és ezért kerülhetett sor arra is, hogy ezt az idei, a 2016-os évet a magyar-lengyel szolidaritás évévé nyilvánítsuk. A döntések megszülettek, feladatunk, hogy azokat valódi tartalommal, a jelennek és a jövőnek szóló üzenetekkel tudjuk megtölteni, és hogy hőseinket ne feledjük el.
Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A mai napon egy olyan emberre emlékezünk, aki akkor is képes volt nyíltan kiállva szolidaritást vállalni a lengyel néppel, amikor ez akár az életébe is kerülhetett volna. Egy olyan emberre emlékezünk, akit méltatlanul elfeledett az utókor, sajnos benne mi, mai utódok is. Salamon-Rácz Tamás a második világháború alatt a magyar-lengyel kereskedelmi kamara tisztviselője, majd a magyar-lengyel menekültügyi bizottság titkára, aki ebben a minőségében segítette a hazánkba érkező lengyel menekültek elhelyezkedését, beilleszkedését, és szerzett elévülhetetlen érdemeket a lengyel menekülteknek, civileknek és katonáknak a déli határainkon történő kimenekítésében.
A lengyelek egymás között kissé különleges kiejtéssel csak drávai hajósnak nevezték, mivel egyik szervezője volt annak az akciónak, amelynek során drávai halászok vitték át a magyar oldalról a jugoszláv oldalra a menekülőket. Tevékenységének köszönhetően közel 60-70 ezer Magyarországra menekült lengyel katona távozott így a zöldhatáron át, és kezdhette meg a lengyel hadsereg újjászervezését. A londoni emigráns kormány 1943-ban a lengyel érdemrend katonai tiszti keresztjével tüntette ki, amit akkor értelemszerűen nem tudott átvenni.
A mi kötelességünk nem hagyni, hogy a történelem pora elhalványítsa érdemeit és elfedje emlékét. A mai nap délutánján megtesszük az első lépést ezen a téren is, azzal, hogy az egykori lakóhelyén emléktáblát avatunk a tiszteletére. Az emléktábla avatásának jelentőségét nagyban növeli, hogy a lengyel szenátus marsallja, Stanisłav Karczewski úr is lerója tiszteletét Salamon-Rácz Tamás helytállása előtt, ráadásul egy olyan napon, amely különös jelentőségű a lengyelek életében, hiszen Lengyelország május 2-án a nemzeti zászló napjának és a külhoni lengyelség világnapjának, a Polóniának ünnepén, valamint május 3-án Isten anyja, Lengyelország királynéja és az alkotmány ünnepén emlékezik mindazokra, akik életüket áldozták hazájuk függetlenségéért, a lengyel szabadságért, emlékeznek a nagy nemzeti tragédiákban elpusztultakra, emlékeznek a második világháború borzalmaira, Katyńra, a varsói felkelésre és Auschwitzra is. De emlékeznek a bajban helytálló és segítséget nyújtó Henryk Sławikra, idősebb Antall Józsefre és mától Salamon-Rácz Tamásra is. Ezekben a napokban emlékezzünk mi is azokra a lengyel hősökre, akik mindent kockára téve a magyar szabadságért harcoltak, de azokat a hazánkban élő lengyeleket se feledjük soha, akik szorgalmas, sokszor szinte észrevehetetlen mindennapi munkájukkal gyarapították és gyarapítják hazánkat, erősítve ezer szállal összefüggő és összefonódó történelmi kapcsolatainkat. Isten éltesse a lengyel-magyar barátságot! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me