DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára sokan látták azt az amerikai filmet, amelynek a címe: A Wall Street farkasa. Ez a film, nagyon leegyszerűsítve, egy amerikai tőzsdeügynök emlékiratai alapján készült, azt mutatta be, ahogyan egy gátlástalan, pénzéhes bróker törvénytelen eszközökkel harácsol magának, rokonainak és barátainak elképzelhetetlenül nagy vagyonokat. Ám mivel semmi sem tart örökké, a történet főszereplői lebuktak, vagyonukat elkobozták, ők pedig börtönbe kerültek.
Matolcsy György jegybankelnök elmúlt hetekben feltárt botránysorozata rendkívül sok tekintetben hasonlít az előbbi történethez, azzal a különbséggel, hogy itt az adófizetők pénzét költik és lopják, illetve a kirabolt devizahitelesek pénzét. És az is látszik, hogy a történetnek még nincs vége. Ami látszik, hogy 2010 óta a forint/euró árfolyam 265 forintról 310 forint környékére romlott, és Matolcsy György ennél erősebb forintot nem is akart. A forint romlásával tudta ugyanis előteremteni azt a 266 milliárd forintnyi közpénzt, amit most a sajátjukként kezelnek és költenek el.
Úgy gondolták, hogy ez a pénz elveszíti közpénz jellegét, ha az általuk irányított és általuk alapított alapítványoknak adják oda. Úgy gondolták, hogy ezután már nem fog kiderülni, hogy mire költötték ezeket a hatalmas nagy összegeket. Tévedtek, lebuktak. Az ugyanis látszik, hogy 266 milliárd forintból milliárdokat fordítottak saját médiabirodalom felépítésére. Tízmilliárdokat fordítottak saját kereskedelmi bankok szerzésére. Felesleges megbízásokkal súlyos százmilliókat juttatnak rokoni, baráti cégeknek. És néhány milliárd forint erejéig gondoltak a miniszterelnökhöz kapcsolódó személyek cégeinek kistafírungozására is.
Természetesen folyamatosan megszegték a felelős pénzkezelés szabályait, és egyetlen közbeszerzésnél sem alkalmaztak közbeszerzési eljárást. Matolcsy György és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a „gazdálkodj okosan” elve szerint jártak el, hanem a „gazdálkodj okosba” elve szerint. Ez viszont egy egészen más játék, amelynek súlyos következményei lehetnek. Az is kiderült, tisztelt képviselőtársaim, a mai napon, hogy a Matolcsy György által vezetett Nemzeti Bank az általa létrehozott alapítványokon keresztül a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeggel finanszírozta a magyar költségvetést. Ezt a gyanút megpróbáltuk tisztázni, de eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett. Sőt, bizonyos kormányzati tisztségviselők még ma is erősítették, hogy itt bizony a Nemzeti Bank nem törvénytelen módon járt el, és nem szegte meg a monetáris finanszírozás tilalmát.
És ahogy kiderült egy dokumentum alapján, egy dokumentumsorozat alapján, az alapítványok nem függetlenek a jegybanktól. Az egyik alapítvány esetében ugyanis nem a kuratórium hozott döntéseket, hanem személyesen Orbán Viktor jobbkeze, Matolcsy György és egy általa kinevezett kuratóriumi tag. Még egyszer mondom, hogy mindenki megértse: ténylegesen Matolcsy György hozott döntést arról, hogy mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, mikor mennyi állampapírt vásárolnak unokatestvére bankjától. (Gőgös Zoltán: Kósa Lajos, mit szólsz ehhez?)
Ez a botrány minden idők legnagyobb nemzeti banki botránya, amelyben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni. A tisztánlátást akadályozza az is, hogy Matolcsy György és barátai még mindig titkolnak rengeteg közérdekű adatot, továbbá az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség első számú vezetője a felesége révén érintett lehet az ügyben, és nem indít vizsgálatot. Ugyancsak nem segíti a helyzet tisztázását, hogy a miniszterelnök mindenről tudhatott.
Ezzel együtt a továbbiakban mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt a botrányt teljes egészében feltárjuk, és a jegybank farkasának törvényellenes és káros tevékenységét bemutassuk a közvéleménynek. Ezt szolgálja az a hatpontos intézkedéscsomag, amit már beterjesztettünk az Állami Számvevőszék felé, a Közbeszerzési Hatóság felé, az ügyészség felé, a Költségvetési bizottság felé, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményeztük, és követeljük, hogy adják ki a maradék közérdekű adatot is, ne titkolják el, hogy milyen magánszemélyek kaptak milliós támogatásokat, milliós megbízási szerződéseket a jegybanktól.
Hétről hétre feldolgozzuk az anyagokat, és be fogjuk mutatni a közvéleménynek, hogy mi történt a „magyar nemzeti bankrablás” során. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
(11.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me