KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szocialisták népszavazási aláírásgyűjtést kezdeményeztek a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonásáról. A parlament nem olyan régen döntött a jogszabály visszavonásáról, és kijelenthetjük, hogy ezzel az aláírásgyűjtés okafogyottá vált, hiszen az a joghatás, amit kiváltani szándékozott, bekövetkezett.
Miután a népszavazásról szóló törvény meghatározza, hogy az aláírásgyűjtés nem lehet öncélú vagy pusztán politikai célokat szolgáló, hanem a célhoz kötöttség az, ami legálissá és legitimmé teszi az aláírásgyűjtést, és a célhoz kötöttség megszűnt, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a szocialisták aláírásgyűjtése illegitim (Dr. Rétvári Bence: Így van!), nem felel meg a szabályozásnak (Korózs Lajos: Mindennek megfelel!), ráadásul ezen aláírásgyűjtés alapján nem lehet kiírni népszavazást, ugyanakkor a szocialisták váltig gyűjtik az aláírásokat. Felteszi az ember a kérdést, hogy vajon miért, és az a helyzet, hogy a szocialisták pontosan tudják, hogy úgy fogalmazták meg a kérdésüket, hogy ha az a joghatás bekövetkezik, akkor a kereskedelemben dolgozó (Gőgös Zoltán: Hazudsz! Hazudik!) mintegy 250 ezer ember rendkívül hátrányos helyzetbe kerül. (Gőgös Zoltán: Hazudik!) Egész egyszerűen azért, mert a népszavazás eredményessége után három évig semmilyen olyan jogi módosítást nem lehet végrehajtani a joganyagon (Gőgös Zoltán: A munka törvénykönyvén, ugye? Hazudik!), ami érinti a népszavazás által kiváltott joghatást, tehát az eredeti, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló szabályozást. Ezzel egyébként a kereskedelemben dolgozó 250 ezer embert legalább három évig tragikusan hátrányos helyzetbe hozzák. (Dr. Rétvári Bence: Úgy van! - Gőgös Zoltán: Lajos, hazudsz! Hazudsz!)
Pontosan tudták a szocialisták, és nyilván, hiszen valamennyire tudnak magyarul, ha nem is pontosan, hogy ahogy megfogalmazzák a kérdést, az még azzal is együtt jár, hogy egyébként ma még az ünnepeken, tehát a nemzeti ünnepeken biztosított szabadnap sem jár a dolgozóknak, mert egyébként abban a szabályozásban ez is benne volt furcsa módon, hogy ha valaki március 15-én vagy pünkösdhétfőn vagy húsvéthétfőn ki akar nyitni, akkor kinyithat, mert a szabályozásból ez is kikerült. Így tették fel a kérdést. (Gőgös Zoltán: Ez is hazugság!)
Persze pontosan tudták, hogy mit csinálnak, éppen ezért nagyon helyesen döntött a kormány úgy, hogy kezdeményezi a Háznál a törvény visszavonását, mert ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy azt a 250 ezer embert ne hagyjuk magára. A szocialistáknak (Gőgös Zoltán: Lajos! Nem szakad rád az ég?) ez nem volt tétel, hiszen az ő számukra a multik érdekképviselete sokkal előrébb való, mint bármifajta dolgozói érdekképviselet. (Gőgös Zoltán: Be van nyújtva a munka törvénykönyve módosítása, meg kell szavazni!)
Ugyanakkor azt kijelenthetjük, és a Fidesz-frakció tárgyalt az érintett szakszervezetekkel, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és az világos volt, hogy a helyzet így nem maradhat, azonban rögzítsük azt a tényt, hogy egészen addig, amíg a szocialisták az illegitim és egyébként az embereket megtévesztő aláírásgyűjtést nem hagyják abba, vagy egészen addig, amíg az Alkotmánybíróság nem mondja ki azt, hogy a szocialisták kérdésfelvetése alapján nem lehet népszavazást kezdeményezni - egyébként hozzáteszem: ma ez a helyzet -, addig (Gőgös Zoltán: Ki mondta? Te vagy az Alkotmánybíróság? - Tóbiás József: Te vagy az Ab? És a ti kérdésetek, az mi?) sajnos nem tudunk hozzányúlni a kereskedelmi dolgozók helyzetének javítása érdekében a joganyaghoz, mert ellenkező esetben lehetetlen helyzetbe kerülünk. Hiszen adott esetben előállítjuk azt a helyzetet, hogy bár okafogyott a népszavazás, mégis valamilyen módon vitába keveredünk azzal kapcsolatban, hogy ezt ki lehet-e írni vagy sem.
Ezért egyébként ezt elfogadta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amely ma 30 ezer aláírást nyújtott át a Fidesz-frakciónak, ahol az őáltaluk elérhető dolgozók mind azt kérték, hogy javítsunk a helyzetükön, és mi ezt meg is ígértük, de ezt ősznél előbb nem lehet majd a Ház elé beterjeszteni (Tóbiás József: És miért nem? - Dr. Józsa István: Nem akarjátok!), mert ezt a jogi helyzetet a szocialisták előállították.
Hozzáteszem, hogy a Fidesz-frakció ugyanakkor nem mond le arról mindenfajta szocialista manipuláció ellenére sem, hogy a kereskedelmi dolgozókat nem hagyja magára; a szocialisták a Tescót nem hagyják magára, meg mindenfajta multiszervezetet, mi pedig a kereskedelmi dolgozókat (Dr. Józsa István: Minden dolgozótól elvettétek! Mindenkitől elvettétek!), aztán majd kiki elszámol a választóinak azzal kapcsolatban, hogy kinek az érdekét képviseli. (Kunhalmi Ágnes: Nagyon megijedtetek!) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me