Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a kormány nemcsak az óriásplakátjain, de a propagandaanyagaiban is családbarát kormányként szereti feltüntetni magát. Most már több mint tízszeres propagandakeretből teheti meg ezt, hiszen a költségvetési tervezetben a propagandaminisztérium számára kormányzati kommunikációra elkülönített összeg már 15 milliárd fölött jár, pedig lenne annak helye máshol is. De a lényeg: az utóbbi napok hírei alapján szerintem önök számára is meglepő, de nem váratlan módon két hónap alatt mintegy 545 magyar családot lakoltattak ki az otthonából. 545 esetben fordulhatott elő az, hogy a családbarát kormány regnálása alatt családokat szakítottak szét, tettek tönkre, lehetetlenítették el az életüket. Szeretném hangsúlyozni, hogy két hónap alatt annyi embert dobtak ki az otthonából, mint az előző évben összesen. Mindez az önök ígéretei ellenére, a banki elszámoltatást ígérő óriásplakátjaik ellenére. Önök egy szociális katasztrófahelyzetet hoztak Magyarországra!
Vállalják ennek a következményeit, hiszen nagyon jól tudták, hogy ez lesz! Figyelmeztettük önöket még két-három héttel ezelőtt is, amikor a Nyugati téren a hitelkárosultakat védő szervezetek vezetői egy igen nagy demonstrációt szerveztek. Meghívtuk őket ide a parlamentbe, és interpellációs, azonnali kérdéses időszakban önöknek szegeztük a kérdést, hogy nem tartanak-e egy hasonló katasztrófától. A helyzet az, hogy 545 magyar családot az önök hozzájárulásával, az önök impotenciája miatt kilakoltattak az otthonából, mert nem voltak képesek kezelni egy amúgy igenis kezelhető helyzetet. Önök bár azt ígérték, hogy senkit nem hagynak az út szélén, mégis napalmmal pusztítottak az út szélén, hiszen ezeket a családokat már nagyon nehéz lesz a normális életvezetés feltételeihez juttatni, ugyanakkor mi meg fogjuk ezt kísérelni.
Tegyük hozzá azt is, hogy a napokban folyamatosan a hírek homlokterében van a Magyar Nemzeti Bankot illető botránysorozat. Még egyszer szögezzük le, hogy az MNB alapítványai itt a devizahitel-károsultak pénzét költik. Azt a többletet költik, ami abból halmozódott fel, hogy a hitelkárosultak úgynevezett rendezése, elszámolása kapcsán egy átváltási procedúra következett be. Az ebből eredő több mint 134 milliárdos többletet - legalább ezt, ha nem is a 200 milliárd forint fölötti összeget - a Jobbik egy kártérítési alapba kívánja csoportosítani, amely kártérítési alapból éppen azokat tudnánk most megsegíteni, akiket önök napalmmal pusztítanak el még az út széléről is, mert ott sem tűrik meg őket, kilakoltatják őket az otthonukból, és igen, 545 család esetében ez két hónap alatt már bekövetkezett. 255 család bírósági határozat alapján kellett hogy elhagyja otthonát, 244 családot bírósági végrehajtó dobott ki az otthonából, hat esetben pedig a bank nemes egyszerűséggel eladta az ingatlant a tulajdonos feje fölül, vélhetően nyomott áron, mert ezt az önök jogszabályi környezetének köszönhetően megtehette. Itt a „köszönhetőenre” természetesen idézőjelet kell érteni.
Az az elképesztően kiszáradt gazdasági modell, amit önök létrehoztak, nem képes kezelni ezt a helyzetet. Megkérem államtitkár urat, hogy ne magyarázkodjon a Nemzeti Eszközkezelővel, amely összesen még 3 ezer családnak nyújthat megoldást. De milyen megoldás az, hogy elveszik az ingatlantulajdonukat, aztán visszabérelhetik a saját lakásukat? Ne hivatkozzanak a magáncsődre sem, amely egy nagyon jó konstrukció lett volna, ha nem adósrabszolgaságnak hívják, és nem határoznak meg olyan durva feltételeket, hogy alig egy-kétszáz ember merjen csak belevágni ebbe a kalandba, ami kalandnak nem minősíthető, inkább tragédiának. És most közeledik az az időszak, amikor az árfolyamgátasok esetén a gyűjtőszámlán gyűlő hatalmas többletteher a családok nyakába fog zúdulni, további nemzetgazdasági katasztrófák sorozatát, spirálját váltva ki Magyarországon.
Amiről önöknek most vallomást kellene tenniük, az az, hogy milyen paktumot kötöttek tavaly az EBRD-vel, amiből következően egyszerűen nem hajlandók terhelni tovább a bankrendszert. Milyen paktumot kötöttek a Bankszövetséggel, ahol tételesen leírták azt, hogy az érintett bankokra semmilyen további pluszterhet nem fognak hárítani a károsultak helyzetének rendezése érdekében? S el kellene mondani azt is, hogyan tűrhetik meg Magyarországon, hogy olyan klíma alakuljon ki, amikor a Kúria egyik vezetője a bankok irányába szabadkozik. Születik egy ítélet, ami a károsult javára jó, de ők ezt nem fogják irányadónak tekinteni, és ez kikerülhet a nyilvánosság elé - ennek semmilyen következménye nincs? Éppen ezért ha maradt önökben egy cseppnyi felelősségérzet, azonnal hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot.
Végül pedig a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításával még mindig lehetne rendezni a helyzetet, de látjuk, hogy önökben kevés erre a hajlandóság. Egyet ígérhetünk: a Jobbik ott lesz, a Jobbik dokumentál a kilakoltatásoknál, és nem vérengző módon, hanem igazságosan, de acélkeménységgel fogunk elszámoltatni mindenkit, aki részt vett ebben az egész merényletsorozatban. Erről biztosíthatom önöket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me