DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kezdeném a végével: pont azért fogunk neki most ennek az átalakításnak, ennek az átszervezésnek, mert most mindegyik érintett szférában többletforrás van. Többletforrás van az egészségügyben, többletforrás van a szociális ellátásban. Éppen ezért tudunk ebben az évtizedek óta halogatott irányban előmozdulni, hiszen sehol nincs egy olyasfajta nyomás akár az egészségügyi rendszeren, akár a szociális rendszeren, hogy ebből megtakarítást érjen el. Hiszen nyilvánvalóan ez az átszervezés, ha több tíz éves perspektívában nézzük… - márpedig azért kell ezt így tekintsük, hiszen elöregedik a magyar társadalom, egyre több idős ember van, egyre több idős emberről kell gondoskodni nem feltétlenül kórházi körülmények között, mint ahogy most teszik, hiszen nem az a fontos, hogy naponta többször az orvos a viziten végignézze a beteget, hiszen az állapota nem változik, de ápolásra, gondozásra szorul, és nemcsak orvosi tekintetben, hanem szociális tekintetben, tehát olyasfajta törődésre, ellátásra szorul, amelyet a szociális gondozásban jobban tudnak megtenni.
Éppen ezért mi azzal számolunk, hogy ez nyilván összességében a szociális rendszerben többletforrásból fog megvalósulni, de ezt a többletforrást nyilván nem úgy tervezzük, mint ahogy a szocialisták terveznék adott esetben, hogy a betegektől, az ellátottaktól szedjék be, hiszen aki most ingyenesen fekszik bármelyik rendszerben, akár az egészségügyi rendszerben fekszik egy ágyon ingyenesen, akár a szociális rendszerben, természetesen neki személyében továbbra is ezt az ingyenességet garantálni kell. Aki ezek mellett az ágyak mellett dolgozik, azok számára is, ha adott esetben változik a munkáltatója, és az egészségügyi rendszerből átkerül a szakápolási rendszerbe, természetesen az ő fizetését is garantálni kell, hogy ne csökkenjen.
Ami a kommunikációt vagy az ágazatban részt vevőkkel való egyeztetéseket illeti, ön is talán tudja, olvasta a híradásokban, hogy pár héttel ezelőtt egy ágazatközi egészségügyi, szociális, sőt nyugdíj-, családügyi közös konferenciát pontosan azért tartottunk, hogy intézményvezetők, szakértők, kutatók, az ágazatban érintettek első kézből az államtitkároktól, szakértőktől, a javaslat kidolgozóitól értesüljenek a legfrissebb fejleményekről, és ezt így kívánjuk vinni a továbbiakban is. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me