RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A szakmán belül erőteljesen megoszlanak a vélemények a jelenleg tervezett átcsoportosítások kapcsán, így bőven van miről szót ejteni a krónikus betegágyak megszüntetése, illetve azok szociális ágazatba történő kiszervezése kapcsán. Ennek egyik fő oka, hogy a kormányzat nem kommunikál megfelelően az érintett egészségügyi szereplőkkel, akik így legfőképpen a sajtóból és egyéb médiából kapnak tájékoztatást.
Fontos lenne tehát a szakmát megfelelően és célzottan tájékoztatni. Az tény, hogy a krónikus ágyak többségén ma ápolási feladatokat látnak el, az egészségügyi ellátórendszeren belül, így egy jól szabályozott kiszervezés akár még jól is jöhet. A tervezetet márciusban jelentették be, és tudomásom szerint júliusban készül a kormányzat több ezer krónikus betegágy kiszervezésére. A kormány zökkenőmentes átállást ígér, persze zökkenőmentes átállást ígért akkor is, amikor a KIRA-rendszert bevezették. Mindannyian tudjuk, annak mi lett a következménye, három hónapon keresztül az illetmények nem megfelelően érkeztek. Ne essenek tehát ugyanabba a hibába, nem kell elhamarkodottan cselekedni! Egy jól átgondolt, működőképes rendszerre van szükség. Aggodalomra ad okot a koncepció kidolgozásáért felelős Dózsa Csaba nyilatkozata, amely alapján a hosszú ápolás költségeiből a betegeknek vagy hozzátartozóiknak is részt kell venni az ellátásban. Ez véleményünk szerint elfogadhatatlan és megengedhetetlen. Magyarországon lassan a lakosság fele a létminimum alatt él, és ez a fizetős rendszer aránytalanul nagy költséget róna a betegekre, illetve a hozzátartozóikra.
Kérdezem tehát államtitkár urat, hogy az új rendszer bevezetése pluszforrás bevonásával jár, vagy valóban fizetőssé szeretnék tenni ezt a rendszert. Kérem érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me