SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az FM-ben talán figyelemmel kísérik a sajtóhíreket. Április 26-án délelőtt adott hírt a média arról képfelvétellel, hogy egy luxusétterem kávézójában Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár és Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó véletlen összefutott, a hírek szerint ott véletlenül kávéztak és elbeszélgettek a futballról. Így szóltak a hírek, és talán ennyiben is maradt volna a dolog, hogy megcsóváljuk a fejünket, ha ugyanannak a napnak a délutánján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem hoz ki egy döntést árverési hirdetmény részleges visszavonásáról. De kihozta ezt a döntést, 31 tételt vontak vissza az árverésről, és mit ad a Jóisten, ebből 11 tétel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Felcsúti Mezőgazdasági Kft.-hez tartozik, további három tétel pedig Mészáros Jánoshoz, a nagyvállalkozó testvéréhez.
Ha ez nem lenne elég, akkor megnézhetjük a többi tételt is, ugyanis másik 16 tétel viszont szorosan kapcsolódik a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-hez, amely a Zászlós Tibor nevével fémjelzett, kormányhoz közel álló agrárkamarai tisztségviselőnek, a Kishantost tönkretevő vállalkozásnak az egyik zászlóshajó-vállalkozása. Nyilvánvalóan szembetűnő az a párhuzam, hogy délelőtt találkozik valaki egy nagyvállalkozó milliárdossal, délután pedig azokat a földeket, amiket a milliárdos már nem tud megvenni, mert, mint tudjuk, összes családtagja elérte a szerzési maximumot, a 300 hektáronkénti személyenkénti maximumot, ezért az állam megtartja azokat, hogy kedvező bérleti joggal továbbra is biztosítsa a nagyvállalkozónak.
Én a magam részéről mindig örülök, ha nem ad el valamit az állam, ezzel nem is lenne gond, viszont az a kérdés, hogy mégis milyen döntéshozási mechanizmus, milyen érvek szóltak amellett, hogy az árverések megkezdése előtt az utolsó pillanatban egy olyan lépést hozzanak, amivel újfent csak azt bizonyítják, hogy hogyan kötődnek önök a milliárdosokhoz, a nagybirtokosokhoz, és hogyan szolgálják azok érdekét a magyar kis- és közepes vállalkozókkal szemben. Ha erre tudna valamilyen értelmes magyarázatot adni államtitkár úr, azt megköszönném. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me