SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Orbán-kormány az ügyesen megtervezett rezsiháborúval a lakossági energiaszektor és vízszolgáltatás után a hulladékkezelést is csődbe vitte. Tavaly már a cégek fele volt veszteséges, miközben ezen a területen csak többségi önkormányzati vagy állami vállalatok tevékenykednek, vagyis a veszteség valamennyiünké, minden magyar adófizetőé. A költségvetésnek így is közel százmilliárd forintnyi támogatást kellett kifizetni a veszteségpótlás érdekében.
(13.10)
A recept egyszerű volt: a kormány az árakat befagyasztotta, a költségeket viszont különféle adókkal és díjakkal megnövelte. Az elképzelés az volt, hogy a hulladékszektor az állam fejőstehene lesz, de egyelőre inkább egy feneketlen pénznyelő kútnak tűnik ez a módszer, amit megvalósítottak.
Az elhibázott hulladékreform gyászos tapasztalatai ellenére önök most megint a kukákban kotorásznak egy kis állami pluszbevételért, és létrehozták az állami kukaholdingot, amely magához vonná a lakosság által befizetett szemétdíjakat, majd 20 százalékpont levonása után visszaadná a valós szolgáltatást végzők részére. Nem zavarja önöket, hogy ezzel a települések közötti keresztfinanszírozás, a „szennyező fizet” elve és a piaci szempontok megsértése egyaránt megvalósul. Ez így nem működhet, hiszen az eddig is alulfinanszírozott hulladékgazdálkodásból a pénzéhes állam gyakorlatilag kivonja a forrásokat, és az ötödét teljes mértékben zsebre teszi. És nem működhet azért sem, mert a kivéreztetett cégeknek már most fizetniük kellene az állami kasszába, miközben az őket megillető hányadot csak jóval később kaphatják meg. A miniszter úrtól az iránt érdeklődtem volna, hogy tisztában vannak-e azzal, hogy megint egy olyan kísérletre készülnek, amelynek borítékolható az eredménye: újabb tömeges vállalati csődök, fizetéscsökkentések és elbocsátások a hulladékszektorban, a hulladékkezelés sorozatos ellehetetlenítése, az illegális hulladéklerakók mennyiségének növelése és a veszteségek újratermelődése lehet az eredmény.
Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni róla, hogy hogyan jutottak arra a következtetésre, hogy amennyiben 20 százalékát lenyúlják a pénznek, abban az esetben a maradék elegendő lehet arra a szolgáltatásra, amihez már tavaly is százmilliárdot kellett tenni, hogy el tudják végezni a szolgáltatást végző cégek ezen tevékenységüket. És kíváncsi vagyok, hogy az adófizetők pénzéből önök szerint hogyan fog működni ez a legfrissebb hulladékgazdálkodási reform. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me