LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal kezdeném, hogy ha jól értem képviselőtársamat, akkor nincs vita közöttünk abban, hogy a 2014-20-as időszakban a rendelkezésre álló agrártámogatásokat lehetőség szerint a közösség érdekeit sokkal jobban szolgáló társadalompolitikai céloknak kell alárendelni, mint akár agráripari érdekeknek. Arra gondolok, hogy a közösség célja mégis az lenne, hogy olyan agrárium legyen Magyarországon, amely minél több munkahelyet teremt, és minél több család ellátásához és megélhetéséhez járul hozzá.
Vannak számítások, amelyek azt mutatják, hogy mindaddig, amíg Magyarországon a közvetlenül a földből élők aránya nem növekszik és nem éri el az 500 ezer embert - most maximum 200-250 ezer emberről beszélünk, és itt ebben már a mellékfoglalkozást űzők is benne vannak; a főállásból élők kevesebben vannak már ennél sajnos -, addig nem lesz igazi társadalmi változás például a falu megmaradási, boldogulási viszonyait illetően.
Mi ennek jegyében először is átrendeztük a birtokpolitikai támogatási rendszert. Azt gondoljuk, hogy kiemelten fontos dolog az, hogy a következő fejlesztési időszakban, amelybe most már belekezdtünk, a birtokpolitika arányában 80-20 százalékban kapjanak a kicsik, közepesek agrártámogatást.
Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy az AKG most megjelent pályázati eredményei, amelyek kihirdetik a döntést, azt mutatják, hogy 88 százalékban a 300 hektár alatti földterületek kaptak AKG-támogatást, amely a földalapú támogatáshoz hasonló, és a legmagasabb területtel rendelkező támogatott az 1500 hektár, tehát a nagybirtokosok ebbe a körbe nem is eshettek bele a pályázati rendszer kiírása alapján.
Kétségtelen tény, hogy a 2014-ig hatályban lévő, korábbi AKG- vagy földalapú támogatás a nagyokat preferálta. Szerintem ezekben a számokban a degresszió, a degresszivitás, az, hogy 1200 hektár fölött lényegében nem kap semmit sem, 1800 hektárnál pedig valóban nem kaphat semmit sem, ez még nem érvényesült.
Ráadásul szeretném figyelmébe ajánlani, hogy az ön által itt megidézett cégek jó része a 2015-16-ban lezajlott földárverésekkel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), majd korábbi földbérletiszerződés-módosításokkal elveszíti a földhasználati jogát. Tehát a nagytámogatotti listából részben ki fognak esni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me