SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Gyakorlatilag arról van szó, hogy mint az valószínűleg a miniszter úr számára is ismert, 771 milliárd 580 millió forint az az összeg, amit agrártámogatásként 2015-ben a magyar állam kifizetett. Ennek 78,75 százaléka, vagyis több mint 607 milliárd forint uniós forrásból volt, és a maradékot adta hozzá a magyar önrész.
És nyilvánvalóan ennek a támogatásnak az alapvető célja az agrárium helyzetének a javítása, a vidék népességmegtartó erejének az erősítése és annak a lehetőségének a megteremtése, hogy az a négy magyarországi régió, amely az egy főre eső GDP tekintetében az európai uniós statisztikák alapján a végén kullog, valahogy fel tudjon zárkózni. És alapvetően ez a támogatás az, ami engem a leginkább érdekel, hiszen a miniszter úr jelentette be megközelítőleg egy évvel ezelőtt, bocsánat, lehet, hogy már másfél évvel ezelőtt, hogy a progresszív rendszer bevezetésével a nagyoktól szeretnének elvonni támogatásokat, és szeretnék azt, hogy a kicsik helyzete javuljon. Nos, ennek az eredményét ismerhettük meg a 2015. évre, amiből megtudtuk, hogy továbbra is az a helyzet, hogy 2015-ben a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, és a támogatások 12 százaléka fölött osztozott a pályázók 80 százaléka. És ez azt jelenti, hogy továbbra is nagyon-nagyon kevés pályázóhoz jut el nagyon-nagyon sok forrás.
(13.50)
Az önök átalakításának eredményeként Leisztinger Tamás vezeti most a listákat 4,8 milliárd forinttal, mint a legtöbb támogatást kapó. Ebből 1,2 milliárd az, ami tisztán területalapú támogatás. A második Csányi Sándor 4,4 milliárd forinttal, amiből több mint 1 milliárd az, ami tisztán területalapú. Ezt követően sorakozik Simicska és Nyerges vállalkozási érdekeltsége, a Bódi család, Mádl Istvánék családja, a Hódmezőgazda és Mészáros Lőrinc is.
A helyzet nyilván a politikai viszonyokra nagyon picit rámutat, hiszen az látható, hogy Simicska Lajos 30 százalékkal kevesebb, Mészáros Lőrinc viszont 65 százalékkal több támogatást kapott, mint az előző évben. Az a kérdésem, hogy ön szerint mennyire normális az, hogy Magyarországon az agrártámogatásokat milliárdosoknak adjuk. Mennyire normális az, hogy azok a források, amiket a vidék felzárkóztatására kell szánni, milliárdosokhoz jutnak, és nem pedig a kis- és közepes gazdálkodókhoz? Erre várnám válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me