DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ez a kormány 2010-ben azt vállalta, hogy meg fogja őrizni a nyugdíjak értékét, és ezt az ígéretét, ezt a vállalását messze túl is teljesítette, hiszen nemcsak megőrizte a nyugdíjak értékét, hanem azt az értéket, amit a szocialisták a 13. havi nyugdíj elvételével elvettek a nyugdíjakból, azt a bő 8 százalékot, vissza is adta, hiszen minden év elején a tervezett infláció mértékével emeli meg a kormány a nyugdíjak összegét. Ugyanakkor év közben, mivel a gazdaság jobban teljesített, s az infláció is egyre inkább eltűnt, a pénzromlás szinte megszűnt Magyarországon, furcsa az a helyzet, hogy szinte nem létező vagy minimális pénzromlás mellett tartja a kormány a nyugdíjak vásárlóértékét. Éppen ezért az a 21,1 százalék, ami az elmúlt öt-hat évet átlagosan jellemezte a nyugdíjemelésben, az vásárlóértékben is 8,4 százalékot jelentett, mondjuk, 2011 és 2015 között. Ez körülbelül egyhavi összegének a tétele vagy százalékos aránya, így adta vissza a kormány a 13. havi egyhavi nyugdíj összegét a nyugdíjasoknak.
S mindemellett a rezsicsökkentéssel pontosan az ön által említett legkisebb jövedelműeknek lettek a megélhetési terhei kisebbek, hiszen a víz-, a gáz-, az áramszámlák csökkentésével pontosan ők érezték leginkább ezt a segítséget. S most a legfontosabb élelmiszerek áfájának érzékelhető mértékű csökkentésével már nemcsak a sertéshús, hanem a baromfi vagy - ahogy ön is mondta - más termékek, alapvető és legfontosabb termékek áfájának a csökkentésével pontosan az ön által is hivatkozott legkisebb nyugdíjú embereknek a legnagyobb segítséget jelenti ez a csökkentés.
(13.00)
Az elmúlt öt-hat évben tehát megtettük, amit vállaltunk, nemcsak megőriztük, hanem növeltük a nyugdíjak értékét, és bízunk benne, hogy a kisnyugdíjúaknak pedig ez az áfacsökkentés további, érzékelhető segítséget jelent a korábbi rezsicsökkentések után. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me